Örebroforskare skriver krönikor i Nerikes Allehanda - och i ytterligare över 20 tidningar

    Varje vecka, för fjärde året i rad, skriver forskare vid Örebro universitet en vetenskapskrönika som publiceras i Nerikes Allehanda - och i ytterligare över 20 tidningar. 
Här har vi samlat deras hittills publicerade krönikor.
Krönikorna publiceras i NA:s papperstidning, i e-tidningen och även på www.na.se. NA ingår i koncernen Bonnier News Local som innefattar 40 tidningstitlar och forskarnas krönikor publiceras i drygt 20 av koncernens tidningar, bland annat i Västerås, Falun och Sundsvall.
- 
						    
								      Schack som laboratoriumHenrik Jordahl forskar om offentlig ekonomi, i synnerhet om skärningspunkten mellan det privata näringslivet och den offentliga sektorn. 
- 
						    
								      Cybersäkerheten halkar efter – alltidAlberto Giarettas forskning handlar om cybersäkerhet och dess koppling till artificiell intelligens och robotik. 
- 
						    
								      Glöm inte vitamin i ditt krisförråd med matRobert Brummer forskar om hälsa och hur mat påverkar vår mag- och mentalhälsa. I sina krönikor skriver han om vad kroppen behöver för att må bra. Och varför inte alla kan vara veganer. 
- 
						    
								      Därför kan samtalet mellan hjärnan och tarmen få din mage att krånglaInes Trindade forskningsområde är klinisk och medicinsk psykologi. 
- 
						    
								      Att mötas av hat, hot och våld – digitaltSara Thunberg forskar om brottsutsatthet, dess konsekvenser, stödinsatser samt samhällets ansvar för målgruppen. 
- 
						    
								      Spelar miljöforskningen någon roll?Rolf Lidskogs forskningsområde är miljösociologi. Han är framför allt intresserad av hur forskning påverkar beslutsfattande och handlande. 
- 
						    
								      75 minuter kan göra under för din hälsaAndreas Nilsson forskar om betydelsen av fysisk aktivitet för ett hälsosamt åldrande. 
- 
						    
								      Jodå – visst kan man mäta smakÅsa Öströms forskningsområde är sensorik och måltidsupplevelser, produkters sensoriska egenskaper och vilken betydelse dessa har för konsumentupplevelse och beteende. 
- 
						    
								      Så kommunicerar du med en robotJennifer Renaux forskar om tekniska, beteendemässiga och etiska aspekter av människor och AI-system som arbetar tillsammans. 
- 
						    
								      Ditt barns bästa vän kan var en med pälsAnna-Karin Larsson är historiker och forskare i socialt arbete med fokus på barns psykiska ohälsa i historiska och samtida perspektiv samt mäns våld mot kvinnor. 
- 
						    
								      Varför är det så svårt med jämställdhet?Anne-Charlott Callerstig forskningsområde är genusvetenskap med fokus på det praktiska arbetet med jämställdhets- och jämlikhetmålsättningar i organisationer. 
- 
						    
								      Därför är små lantbruk av stor betydelseDenna krönika är skriven av forskarna i företagsekonomi Gabriel Linton och Nina Hasche och konstnären Mattias Käll. 
- 
						    
								      Spelar platser någon roll i en digitaliserad värld?Natasha Webster forskar om sociala aspekter av arbets- och fritidsliv. 
- 
						    
								      Alla har rätt till en identitet – även vid en katastrofKarin Hugelius forskar om katastrofhantering, katastrofmedicin och ambulanssjukvård. 
- 
						    
								      Barnuppfostran på nätet – så kan du hantera alla rådTerese Glatz har under många år forskat om föräldraskap, relationen mellan föräldrar och barn samt barn och ungdomars utveckling. 
- 
						    
								      Henrik Scander: Byt sill och snaps mot svenskt vin och kaviarHenrik Scander forskningsområde är sommellerie, dryckeskombinationer och vad som konstruerar idén av ”god” smak, samt relation mellan gastronomi och hälsa. 
- 
						    
								      När svaret uteblir – och ändå måste förklarasDenna krönika är skriven av Susanne Strand och Elisabeth Anderson. Elisabeth Anderson är statsåklagare och Susanne Strand forskar om våld i nära relation, stalkning och hedersrelaterat våld och förtryck. 
- 
						    
								      Färdiglagad mat – var extra vaksamRobert Brummer forskar om hälsa och hur mat påverkar vår mag- och mentalhälsa. I sina krönikor skriver han om vad kroppen behöver för att må bra. Och varför inte alla kan vara veganer. 
- 
						    
								      Fakta oviktig i Trumps ekonomiska illusionerHenrik Jordahl forskar om offentlig ekonomi, i synnerhet om skärningspunkten mellan det privata näringslivet och den offentliga sektorn. 
- 
						    
								      Osynliga AI-hjältar behöver inte skrytaHadi Banaee forskar om artificiell intelligens, med fokus på adaptiva system som lär sig av mänskligt beteende. 
- 
						    
								      Vårt forskarmål: förhindra smittspridningTorbjörn Bengtsson och Hazem Khalaf forskar om hur mikroorganismer och våra celler samspelar för att att hitta sätt att motverka infektioner. 
- 
						    
								      Så ska forskning maximera kvinnlig träningDiego Montiel Rojas forskar om biologin bakom åldrande av skelettmuskulatur och anpassningar till träning i samband med hälsa och idrottsprestationer. 
- 
						    
								      Paradigmskifte i beredskapen – efter massmordet i ÖrebroKarin Hugelius forskar om katastrofhantering, katastrofmedicin och ambulanssjukvård. 
- 
						    
							    									    Man behöver inte vara överens – bara förståKlara Härgestam är dokotrand i retorik och forskar om polarisering, klimatretorik, förståelseorienterad retorik och ekoretorik. 
- 
						    
								      Jästsvamp hjälper oss att förstå människanJohan Schnürer är professor i mikrobiologi och rektor för Örebro universitet. 
- 
						    
								      Därför är AI en politisk fråga – som angår digJennifer Renaux forskar om tekniska, beteendemässiga och etiska aspekter av människor och AI-system som arbetar tillsammans. 
- 
						    
								      Lättare att pendla – när kommunen inte har maktenIda Andersson forskar om planering och regional hållbar utveckling. 
- 
						    
								      Utbränd som förälder? Du är inte ensamTerese Glatz har under många år forskat om föräldraskap, relationen mellan föräldrar och barn samt barn och ungdomars utveckling. 
- 
						    
								      Metaller och mineral – i samhällets tjänstLotta Sartz forskar om miljögeokemi. 
- 
						    
								      Har forskning blivit en lagsport?Henrik Larssons forskningsområde är psykiatrisk epidemiologi, med ambitionen att öka kunskapen om mental ohälsa. 
- 
						    
								      Så kan idrotten stötta barn i våldsamma hemSusanne Strand forskar om våld i nära relation, stalkning samt hederrelaterat våld och förtryck. 
- 
						    
								      Sjukvården var definitivt inte bättre förrMia von Eulers forskning har de senaste 20 åren varit fokuserat på olika aspekter av stroke men hon har också ett stort intresse av neurofarmakologisk behandling. 
- 
						    
								      Varje kopp te blir en stund av eftertankeHenrik Scander forskningsområde är sommellerie, dryckeskombinationer och vad som konstruerar idén av ”god” smak, samt relation mellan gastronomi och hälsa. 
- 
						    
								      Medvetna kostvanor – din vän i mörka vintertiderJulia Rhode forskar om det komplexa samspelet mellan våra tarmar, dess mikrobiota, och hjärnan med fokus på hur – och inte bara att – förändringar i tarmen påverkar hjärnan. 
- 
						    
								      Läsning en gissningslek för många eleverJosefin Karlsson forskar i skärningspunkten mellan kognitiva lässtrategier, läsdidaktik, digitala lärverktyg och inkluderande klassrum. 
- 
						    
								      Incel-mannen är hatisk – och ensamEvelina Johansson Wilén forskningsområde är genusvetenskap med fokus på feministiska och antifeministiska rörelser och kunskapsproduktion. 
- 
						    
								      Den typiska preppern – en föreningskvinna i medelåldernMats Eriksson forskar inom risk- och kriskommunikation, hemberedskapskampanjer och. digitalisering 
- 
						    
								      Så styr lagar och regler ekonomisk utvecklingHenrik Jordahl forskar om offentlig ekonomi, i synnerhet om skärningspunkten mellan det privata näringslivet och den offentliga sektorn. 
- 
						    
								      Därför är kvinnor mer hållbara än mänJonatan Leer forskar om matkultur, hållbarhet och maskulinitet. 
- 
						    
								      Bakterierna som bokstavligen ger dig ett gott nytt årJohan Schnürer är professor i mikrobiologi och rektor för Örebro universitet. 
