Böcker
Antologi
”Revealing Meals” är en antologi om pågående forskning vid Campus Grythyttan, Örebro universitet. Kapitlen är skrivna av forskare som studerar fenomenet måltid inom Måltidskunskapen.
Måltidskunskap är ett tvärvetenskapligt ämne med samarbeten inom samhällsvetenskap, humaniora och naturvetenskap och har ett utforskande förhållningssätt till måltiden både teoretiskt såväl som praktikinriktat, och kombinerar vetenskap, hantverk och estetiska perspektiv. Det unika med forskning inom ämnet är dess fokus på gastronomi och gästfrihet i professionellt utförda måltider.
I antologin ”Revealing Meals” beskrivs utvecklingen av Måltidskunskapen och nya riktningar och utmaningar för forskning och utbildning diskuteras. Författarna till antologin är alla anslutna till Restaurang- och hotellhögskolan vid Campus Grythyttan eller är samarbetspartners till författarna.
- Wellton, L., Eriksson, L., Öström, Å. & Walter, U. (red.). 2024. Revealing meals. Örebro: Örebro universitet
Publikationer i skriftserien Måltidskunskap
ISSN 1652-2656, uppdaterad 01-11-2022
- Gustafsson, I., & Strömberg, U. (red.). 2004. Tid för måltidskunskap: en vänbok till Birgitta Ulmander. Örebro: Örebro universitet
- Pipping Ekström, M. (red.) 2006. Genus på krogen. Örebro: Örebro universitetsbibliotek.
- Tellström, R., Mossberg, L. & Jonsson, I. M. (red.). 2007. Den medvetna måltidskunskapen: en vänbok till Inga-Britt Gustafsson. Örebro: Örebro universitet.
- Nilsson, J H. 2016. Hotellens och krogarnas framväxt: ett kulturgeografiskt perspektiv. Örebro: Örebro universitet.
- Carrillo, J., Hult, K., Jonsson, I M., Scander, H. & Wellton, L. (red.). 2021. Nordic Association for Food Studies Workshop 2020: Foodways at a crossroads: Sustainability, Gastronomy and Rethinking the traditions of how to Eat. Örebro: Örebro universitet.
- Hult, K., Jonsson, I. M., Scander, H. & Wellton, L. (red.) (2022). Nordic Association for Food Studies Workshop 2021: Communicating and presenting food from the past to the future: Historical, contemporary and evolving perspectives. Örebro: Örebro universitet.
- Jönsson, H. & Marshall, M. 2022. Mat- och måltidskultur – en introduktion. Örebro: Örebro universitet.
- Marshall, M. 2022. Från hemleverans av is till elberoende kylskåp – matförvaring och hållbarhetsföreställningar från 1920-tal till 2020. Örebro: Örebro universitet.
Övriga böcker
- Alexopoulou, S., Fart, F. , Jonsson, A-S., , Karni, L. , Kenalemang, L.M. ,
Krishna, S. , Lindblad, K. , Loutfi, A., Lundin, E., Samzelius, H., Schoultz, M.,Spang, L., Söderman, A., Tarum, J., Tsertsidis, A., & Widell, B. (2018).
I: Kristoffersson, E., & Nilsson, K. (Eds..) Successful ageing in an interdisciplinary context: popular science presentations. Örebro: Örebro University. - Billing, M.. (2017). Rosens Doft. Vin i Lund AB. ISBN 9789163928949. pp 163
- Carlbäck, M. (2015). Logi. (uppl. 1). Adlibris
- I Bergström K., Jonsson I. M., Prell H., Wernersson I., Åberg H. (Red.). (2015).
Mat är mer än Mat: Samhällsvetenskapliga perspektiv på mat och måltider.
Göteborg: Göteborgs universitet, Institutionen för kost- och idrottsvetenskap i
samarbete med Restaurang- och hotellhögskolan - Scander, H., et al. (2023). Öl: Upplevelser och kunskap genom teori, provningar och matkombinationer. Kalmar: Grenadine Bokförlag AB , 2023. ISBN: 9789189722132