Erik Hysing
Erik Hysing Befattning: Professor Organisation: Institutionen för humaniora, utbildnings- och samhällsvetenskapE-post: ZXJpay5oeXNpbmc7b3J1LnNl
Telefon: Telefonnummer saknas
Rum: F2212

Om Erik Hysing
Erik Hysing är professor i statskunskap. Hans forskning kretsar kring policy och implementering, governance, offentlig förvaltning, miljöpolitik och hållbar utveckling.
I olika forskningsprojekt har han studerat utformning och förändring av policyer och styrmedel, särskilt kopplat till olika miljöfrågor, liksom hur dessa kan få stöd och acceptans från medborgarna. Han har studerat nya former av samhällsstyrning (governance), och särskilt intresserat sig för samverkan och nätverk mellan offentliga och privata aktörer. Hans forskning har också handlat om offentliga tjänstepersoners inflytande, engagemang och politiska betydelse för miljö- och hållbarhetsfrågor framförallt på kommunal nivå. Han har också intresserat sig för frågor om omställning till ett hållbart samhälle (transformation). Forskningen fokuserar i huvudsak på svenska förhållandet och spänner över många olika politikområden; skogsfrågor, transporter, kemikalier, stadsplanering, och biologisk mångfald.
Erik arbetar förnärvarande i flera forskningsprojekt.
Ett projekt handlar om planerares tillit och medborgerligt deltagande. Hållbar stadsplanering är beroende av medborgarnas stöd och deltagande, men bristande tillit kan underminera detta. Utifrån idéen om att ’tillit föder tillit’ studeras planerares tillit till medborgare, hur det påverkar nya former av deltagande, och hur tillitsbyggandet kan främjas inom planeringens praktik.
I ett annat projekt forskar han om policys och styrning kring hälso- och miljöfarliga kemikalier. Med fokus på PFAS i livsmedelsförpackningar studeras åtgärder från både offentliga och privata aktörer för att förhindra förorening samtidigt som man utvecklar användningen av återvunnet material. Projektet är mångvetenskapligt och involverar forskare från kemi, företagsekonomi och statskunskap.
I ett tredje projekt studeras hur trafiksäkerhet integreras i omställningen till hållbar mobilitet på lokal och regional nivå. Genom studier av kommunala projekt som syftar till att stärka gåendet, cyklandet och kollektivtrafikåkandet analyseras hur miljö och trafiksäkerhet hanteras i besluts- och genomförandeprocesser. Projektet bedrivs i samarbete med forskare vid Statens Väg- och Transportforskningsinstitut (VTI).
Ett fjärde projekt handlar om planering för vattenutmaningar i det hållbara samhällsbyggandet (WATCH). Projektet utgörs av en mångvetenskaplig forskarskola med fokus på att förstå och hitta lösningar på utmaningar som uppstår i mötet mellan samhällsbyggnad och hållbar vattenhantering. Erik deltar i projektet som handledare för Friederike Küchler’s avhandlingsprojekt om motstånd mot klimatanpassningsåtgärder.
Erik är engagerad i den tvärvetenskapliga forskningsgruppen Centrum för samhällsvetenskaplig miljö- och hållbarhetsforskning (CESSS) och han undervisar på olika kurser i statsvetenskap, offentlig förvaltning och samhällsplanering. Förnärvarande handleder Erik fyra doktorander: Alessandra Paiusco (klimatflyktingar), Anna-Lisa Fransson (gasledningar i Östersjön), Friederike Küchler (lokal klimatanpassning), och Frida Öhman vid Uppsala universitet (multifunktionella landskap).
Läs mer om Eriks forskning här: Presentation av nya professorer 2024–25.
Forskningsprojekt
Pågående projekt
- Att möjliggöra säkra och cirkulära materialflöden - en fallstudie av PFAS i livscykeln för matförpackningar
- Att planera för vattenutmaningar i det hållbara samhällsbyggandet (WATCH)
- Integrering av trafiksäkerhet i hållbarhetsomställningen på lokal/regional nivå
- SafePol - Safety Policy Research Network
- Vad får planerare att lita på medborgare? Deltagande och tillitsbyggande för ett hållbart transportsystem för alla
Avslutade projekt
- Har ekosystemtjänsteansatsen någon betydelse? Utvärdering av dess politiska och praktiska effekter på Sveriges politik för biologisk mångfald
- Hållbar utveckling genom deliberation?
- Miljörepresentation
- Nätverk för lärande och förändring? En studie av svensk energi- och klimatpolitik
- Politisk konsumtion: Konsumentmotivation och handling med särskild hänvisning till livsmedelskonsumtion och hållbarhet
- Samverkan för hållbar turism utveckling