Sara Thunberg
Tjänstetitel: Universitetslektor Organisation: Institutionen för juridik, psykologi och socialt arbeteTelefon: 019 303824
Rum: L2339

Om Sara Thunberg
Sara Thunberg är utbildad socionom och är doktor i socialt arbete. Hon har arbetat på universitetet sedan 2013.
Undervisning
Sara Thunberg undervisar främst på kurser inom socionomprogrammet samt fristående kurser i socialt arbete. I dagsläget sker undervisningen huvudsakligen på kurserna Barn och våld I, Barn- och föräldrarelationer samt delkursen Att bedriva behandling på institution eller i öppenvård inom ramen för den sista kursen på socionomprogrammet. Hon handleder även regelbundet kandidatuppsatser (C-uppsatser) i socialt arbete.
Forskningsinriktning
Sara Thunbergs forskning är inriktad på brottsofferstödjande insatser till ungdomar och särskilt matchningen mellan ungdomars behov av stöd efter utsattheten och tillgängliga stödinsatser från samhället. Detta inkluderar såväl nationella som internationella aspekter och jämförelser.
Sedan 2020 ingår Sara Thunberg i forskningsprojektet Artikel 19: Vad en vistelse på skyddat boende betyder för våldsutsatta barn. Projektet är finansierat av Brottsoffermyndigheten samt Stiftelsen Allmänna Barnhuset.
Utöver detta har Sara Thunberg tidigare även studerat organiseringen av stödinsatser till brottsutsatta i allmänhet, men framför allt till vuxna. Särskilt fokus har legat vid samverkan mellan offentlig och ideell sektor samt socialtjänstens ansvar för dessa insatser. Vidare studeras även hur stödinsatser efter brottsutsatthet kan användas som förebyggande åtgärd.
Sara Thunberg ingår sedan 2019 i styrgruppen för COST Action CA18121 som handlar om kulturell viktimologi. Projketet avser att stärka det europeiska viktimologiska nätverket och finansieras av EU, European Cooperation in Science & Technology.
Samarbeten
Sara Thunberg har initierat och leder GerSwe-collaboration, som är ett forskningssamarbete med Deutsches Jugendinstitut i München rörande barn och ungas erfarenheter av brott.
Hon ingår även i Working Group on Victimology, som är ett nätverk av forskare som studerar olika aspekter av brottsutsatthet.
Hon ingår sedan 2020 i den brittiska forskargruppen VYPER som fokuserar på offer, ungdomar och resiliens. Gruppen leds av Dr. Simon Green vid Hull University.