Studenthälsan

Bild på ett hjärta i träd som hålls av två händer.

Välkommen till Studenthälsan! Vi finns här för dig som är student, att hjälpa dig med problem som är kopplade till studentlivet. Det kan till exempel handla om stress, ångest, nedstämdhet, alkohol eller andra saker som kan göra studentlivet svårt och utmanande. Vi erbjuder bland annat föreläsningar, workshops och individuellt samtalsstöd – allt för att du ska kunna må bra och få en balanserad studietid.

Vi på Studenthälsan (som förut hette Campushälsan) tar emot dig som studerar vid alla campus som tillhör Örebro universitet. Allt vi erbjuder är kostnadsfritt och personalen på Studenthälsan består av kuratorer som alla har tystnadsplikt. Vi finns här både för dig som studerar på våra campus och för dig som studerar på distans.

Om dina svårigheter är studierelaterade och du upplever en svårighet att kunna lägga fokus på dina studier, rekommenderar Studenthälsan att du bokar in ett stödsamtal med Studenthälsans kuratorer. 

Är du osäker på om du ska kontakta vårdcentralen eller Studenthälsan kan du alltid höra av dig till Studenthälsan eller boka in ett stödsamtal så kan vi vara behjälplig och se över din situation och tillsammans komma fram till vad som skulle funka för dig.

Studenthälsans fokus när det kommer till individuella stödsamtal är om du som student upplever stress, oro, ångest eller nedstämdhet som tar över ditt fokus från dina studier. Det behöver även inte vara någon utalad stress, utan upplever du att du behöver ventilera dina känslor och tankar rekommenderar Studenthälsan att du bokar in en tid hos oss.

Det finns olika organisationer och föreningar som erbjuder olika typer av råd och stöd. Det kostar ingenting och du kan vara helt anonym. Du kan nå bland annat Kvinnofridslinjen eller Självmordslinjen, hos 1177 får du en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta . 

Besök 1177 här och ta del av listan.


Om dina svårigheter inte är studierelaterade eller om du vet att du behöver träffa en läkare för att få medicin eller sjukskrivning. Då behöver du i första hand kontakta din vårdcentral. Till vårdcentralen vänder du dig även om du till exempel vill bli utredd för ADHD eller autism, eller få en bedömning för eventuell psykoterapi / längre samtalsbehandling.


Om du haft en vårdkontakt på din tidigare hemort och nyligen flyttat för studier på Örebro universitet bör du bli remitterad till motsvarande vård för fortsatt behandling där du bor nu. Studenthälsan tar inte emot remisser och kan inte heller skriva ut eller förnya recept på läkemedel.


Om du vill veta mer kring mindfulness, hur du hanterar stress/ångest finns det bra appar till din smarttelefon att ladda hem gratis. Besök din butik där du införskaffar appar eller kontakta Studenthälsan som kan ge dig mer information.


Vid akuta psykiska besvär bör du kontakta psykiatrins akutmottagning telefon:
019-602 56 00


Om du är osäker på vart du kan vända dig kan du mejla oss till Studenthälsan så försöker vi hänvisa dig rätt.

Vi som jobbar på Studenthälsan

Samuel Sparrow

Befattning: Kurator Organisation: Studentavdelningen

Profilsida: Samuel Sparrow

E-post:

Telefon: 019 303393

Rum: L1237

Samuel Sparrow

Sofia Thevathason

Befattning: Kurator Organisation: Studentavdelningen

Profilsida: Sofia Thevathason

E-post:

Telefon: 019 302310

Rum: L1239

Sofia Thevathason