This page in English

Studenthälsan

Ett par händer som håller i ett rött trähjärta i

Välkommen till Studenthälsan! Vi finns här för dig som är student, att hjälpa dig med problem som är kopplade till studentlivet. Det kan till exempel handla om stress, ångest, nedstämdhet, alkohol eller andra saker som kan göra studentlivet svårt och utmanande. Vi erbjuder bland annat föreläsningar, workshops och individuellt samtalsstöd – allt för att du ska kunna må bra och få en balanserad studietid.

Vi på Studenthälsan (som förut hette Campushälsan) tar emot dig som studerar vid alla campus som tillhör Örebro universitet. Allt vi erbjuder är kostnadsfritt och personalen på Studenthälsan består av kuratorer som alla har tystnadsplikt. Vi finns här både för dig som studerar på våra campus och för dig som studerar på distans.

Studentlivet kan vara härligt, men också tufft. Studenthälsa.se är en ny lanserad hemsida för dig som studerar på högskola och universitet. Studenthälsa.se ger dig tips och råd på att må bättre.

Här kommer du till hemsidan.


På den hemsidan kan du bland annat hitta och läsa på själv om faktorer som kan bli aktuellt under dina studier. Få information men också tips på hur du kan hantera det som känns tufft. Du som student kommer även kunna se vad övriga universitet/högskolor erbjuder och om något hittar ditt intresse och sker digitalt har du möjlighet att delta också.

Hjärtformad i trä och röd färg som hålls av två händer.

Boka stödsamtal - Sommarstängt!

Vår bokning för stödsamtal är stängd, vi öppnar igen den 19 augusti.
Har du behov av psykosocialt stöd innan dess hänvisar vi dig till din vårdcentral.
Studenthälsan önskar dig en trevlig sommar!

Personer sitter runt ett bord och diskuterar

Studiesociala aktiviteter

På Studenthälsan erbjuder vi även studiesociala aktiviteter för att ni som studenter ska få en möjlighet att kunna aktivera kroppen och få nya sociala sammanhang.

Tre personer som står framför en tavla och diskuterar

Föreläsningar & Workshops

Här kan du ta del av Studenthälsans föreläsningar och workshops som vi erbjuder hela universitetets studenter

Studenthälsan erbjuder stödsamtal till samtliga studenter på Örebro Universitet. Känner du dig stressad, nedstämd, orolig eller har andra symtom på psykisk ohälsa och det är kopplat till din studiesituation är du välkommen att boka en tid hos oss. 

I vissa fall kan du behöva vända dig till andra vårdenheter än Studenthälsan. Detta gäller till exempel om:

- Dina svårigheter inte är studierelaterade.
- Du vet att du behöver träffa en läkare för att få medicin eller sjukskrivning.
- Du vill bli utredd för adhd, autism eller dyslexi.
- Du vill få en bedömning för eventuell psykoterapi eller en längre samtalsbehandling.
Då bör du i första hand kontakta din vårdcentral.

Vid akuta psykiska besvär bör du kontakta psykiatrins akutmottagning.

Om du är osäker på vart du kan vända dig är du välkommen att kontakta Studenthälsan för rådgivning.  


Diskriminering, trakasserier, sexuella trakasserier samt kränkande särbehandling

Är du student och utsatts för diskriminering, trakasserier, sexuella trakasserier eller kränkande särbehandling erbjuder Studenthälsan stödsamtal. Du bokar enkelt en tid på hemsidan. 

Det finns möjlighet att anmäla ovanstående och i den processen kan du få stöttning av Örebro studentkår, besök deras hemsida. Vill du göra det själv hittar du information här.

Jag har blivit sjuk - vad kan jag göra då?

Som student kan man ibland bli sjuk, visste du att du som student har rätt till sjukpenning? Skulle du bli sjuk och inte kan fullfölja dina studier bör du sjukskriva dig. Nedan följer ett par länkar som kan ge dig mer information om hur du går tillväga, men också vilka rättigheter du har när du behöver sjukskrivas:


Jag behöver ta ett studieuppehåll - vad gör jag då?

Ibland kan det hända saker som leder till att du som student behöver ta en studieuppehåll. Detta kan vara svårt att veta hur man ska gå tillväga då det finns en del faktorer att hålla reda på. Om studieuppehåll är aktuellt för din del rekommenderar vi att du kontaktar din studievägledare för att få mer information och svar. Här kan du hitta mer om kontaktuppgifter till din studievägledare.

Nedan följer olika länkar som kan hjälpa dig få mer svar på hur du som student ska göra och har för rättigheter vid ett studieuppehåll:


 

Det finns olika organisationer och föreningar som erbjuder olika typer av råd och stöd. Det kostar ingenting och du kan vara helt anonym. Du kan nå bland annat Kvinnofridslinjen eller Självmordslinjen, hos 1177 får du en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta . 

Besök 1177 här och ta del av listan.


Om dina svårigheter inte är studierelaterade eller om du vet att du behöver träffa en läkare för att få medicin eller sjukskrivning. Då behöver du i första hand kontakta din vårdcentral. Till vårdcentralen vänder du dig även om du till exempel vill bli utredd för ADHD eller autism, eller få en bedömning för eventuell psykoterapi / längre samtalsbehandling.


Om du haft en vårdkontakt på din tidigare hemort och nyligen flyttat för studier på Örebro universitet bör du bli remitterad till motsvarande vård för fortsatt behandling där du bor nu. Studenthälsan tar inte emot remisser och kan inte heller skriva ut eller förnya recept på läkemedel.


Om du vill veta mer kring mindfulness, hur du hanterar stress/ångest finns det bra appar till din smarttelefon att ladda hem gratis. Besök din butik där du införskaffar appar eller kontakta Studenthälsan som kan ge dig mer information.


Vid akuta psykiska besvär bör du kontakta psykiatrins akutmottagning telefon:
019-602 56 00


Om du är osäker på vart du kan vända dig kan du mejla oss till Studenthälsan så försöker vi hänvisa dig rätt.

Vi som jobbar på Studenthälsan

Synneve Otterbeck

Befattning: Kurator Organisation: Studentavdelningen

Profilsida: Synneve Otterbeck

E-post: c3lubmV2ZS5vdHRlcmJlY2s7b3J1LnNl

Telefon: 019 302326

Rum: L1241

Synneve Otterbeck

Samuel Sparrow

Befattning: Kurator Organisation: Studentavdelningen

Profilsida: Samuel Sparrow

E-post: c2FtdWVsLnNwYXJyb3c7b3J1LnNl

Telefon: 019 303393

Rum: L1237

Samuel Sparrow

Sofia Thevathason

Befattning: Kurator Organisation: Studentavdelningen

Profilsida: Sofia Thevathason

E-post: c29maWEudGhldmF0aGFzb247b3J1LnNl

Telefon: 019 302310

Rum: L1239

Sofia Thevathason