Nyheter om lärarutbildningen
-
Ny bok belyser Förintelsen i relation till Sverige
När Izabela Dahl började undervisa om Förintelsen upptäckte hon att det saknades en svensk kursbok i ämnet. Det blev startpunkten för antologin Förintelsen & Sverige, där forskare belyser hur Förintelsen blivit en del av Sveriges historia och kulturarv.
-
Hur idéer om framtiden påverkar utbildning
FN har globala riktlinjer för hur utbildning bör utformas. Franziska Primus visar i sin doktorsavhandling i pedagogik vid Örebro universitet vilka föreställningar om framtiden som ligger till grund för målen.
-
Så fungerar yrkesverksamma lärare i utbildningen av lärare
De adjungerade adjunkterna bidrar med den verklighetsnära, autentiska utbildningssituationen till universitetets utbildning och forskning. Det konstaterar Björn Tolgfors som följt upp de yrkesverksamma lärare som blev en del av lärarutbildningen.
-
Ny rapport: Skolor måste ha en strategi för digitala pennor
Digitala pennor i skolan kan vara bra. Men om de ska fungera krävs större strategiska satsningar från skolor och kommuner. Barn i skolan bör kunna använda en uppsjö av olika verktyg för att skriva, räkna och teckna visar en ny vetenskaplig rapport.
-
Vanor hinder för lärare att lära av varandra
Med kollegialt lärande ska lärare tillsammans utveckla sitt sätt att arbeta. Kollektiva vanor är däremot ett hinder för förbättringar. Den slutsatsen drar forskarna i en studie vid Örebro universitet.
-
”Våga vara närvarande – och ta hjälp av varandra”
Hur kan lärare och förskollärare bemöta kris och sorg i skolan? RUC – Regionalt utvecklingscentrum vid Örebro universitet har utvecklat ett digitalt material som nu blir tillgängligt för fler.
-
Här är Örebro universitets nya alumner till Wall of Inspiration: ”Åren i Örebro var fantastiska”
Jens Ericsson, Joanna Hedqvist, Kalle Norwald, Johanna Gillberg och Henrik Löwdahl. Idag avtäcktes fem nya porträtt av alumner som hyllas i Örebro universitets jubileumsutställning Wall of Inspiration. – Det känns väldigt hedrande, säger sexologen Kalle...
-
Örebroforskare kritiska till att slopa bildning i nya lärarutbildningen
Regeringen kan inte entusiastiskt stötta bildningsinsatser och samtidigt tillintetgöra det historiska inslaget i lärarutbildningarna. De skriver Johannes Westberg och Christian Lundahl på Svenska Dagbladets debattsida.
-
Religion och etnicitet spelar roll i idrottsundervisningen visar ny avhandling
Pardans, simning och yoga ifrågasätts av vissa elever. Kalle Jansson har i sin doktorsavhandling i idrottsvetenskap vid Örebro universitet för första gången gjort en djupdykning i vilken betydelse religion och etnicitet har i ämnet idrott och hälsa.
-
Fysisk beröring i förskolan – viktig för barns omsorg och lärande
Beröring är ett känsligt ämne i förskolan, särskilt för manlig förskolepersonal. Samtidigt är det ett viktigt verktyg i barns omsorg och lärande – som pedagogisk handling. Det visar Ricardo Gonçalves de Sousa i sin avhandling i pedagogik.