Nyheter om lärarutbildningen
-
Slut på projektet – men bara början för framtidens lärarutbildning
Med en gyllene stafettpinne avslutade Ann Öhman Sandberg konferensen om ”Framtidens lärarutbildning”. – Jag vill bjuda in andra att ta vid för att utveckla lärarutbildningen, sa hon – samtidigt som hon också höll pinnen i ett fast grepp. För det femåriga...
-
”Framtidens lärarutbildning” i mål – här är något av vad satsningen kommit fram till
Nu är det dags att fira ”Framtidens lärarutbildning” som går i mål. Finalen för det femåriga projektet är en nationell digital konferens 15-16 mars där många av dem som varit engagerade delar med sig av sina erfarenheter – och bjuder in alla som anmält...
-
Ny lådcykel ett lyft för lärarutbildningen – hon använder naturen som klassrum
En eldriven lådcykel gör det enkelt för Barbro Bergfeldt att ta med undervisningen ut i naturen – och använda närmiljön som klassrum. – Här kan du kan vrida och vända, känna på struktur och ta in doft. Alla sinnen får sitt när du är utomhus, säger hon.
-
Örebro universitet bjuder in till konferens om framtidens lärarutbildning
Vilken utbildning behöver lärarstudenter för att kunna ge sina elever kunskap och kompetens att möta framtidens arbetsliv, bli aktiva samhällsmedborgare och ta sig an de stora samhällsutmaningarna?
-
Samarbete med skolan blev lärobok om hållbarhet - ”Skolmåltiden är så mycket mer än mat”
Mat, skola och hållbarhet. Johanna Björklund har flätat samman de tre och gett ut en bok som fyller en lucka på lärarutbildningen. Först ut är studenterna på förskollärarprogrammet vid Örebro universitet. —För mig är skolmåltiden en så viktig del av...
-
Referensgrupp för VFU utvecklar lärarutbildningen
För att utveckla och hela tiden förbättra den verksamhetsförlagda utbildningen krävs ett nära samarbete mellan lärarutbildningen på Örebro universitet och regionens skolor och förskolor. Och det är exakt ett sådant samarbete som pågår just nu.
-
Artificiell intelligens som hjälp att bekämpa mobbning i skolan
Artificiell intelligens, AI, ska kunna användas i arbetet mot mobbning. Det är målet med ett nytt projekt. – Vi kan få en helt ny möjlighet att använda samlade kunskaper och agera snabbt för barnens bästa, säger Björn Johansson.
-
Sex miljoner kronor från Vetenskapsrådet för att ta fram pedagogik för global rättvisa
Globala rättvisefrågor är komplexa och laddade med intressekonflikter. Louise Sund, forskare i pedagogik, har fått 6 miljoner kronor av Vetenskapsrådet för ett projekt som tillsammans med lärare ska ta fram ett pedagogiskt verktyg för undervisningen.
-
Forskarsamarbete i Laxå ledde till Årets hållbara förskola: ”Fantastiskt roligt”
2019 inledde lektor Sara Frödén det praktiknära forskningsprojektet Hållbar och likvärdig skola på förskolorna i Laxå. Nu prisas en av skolorna, Jordgubben, som Årets hållbara förskola i Håll Sverige Rents rikstävling.
-
Forskare i nytt nätverk om skolan och barns mänskliga rättigheter
Skolan har ett uppdrag att undervisa barn i mänskliga rättigheter. Ann Quennerstedt, professor i pedagogik, har fått 1,2 miljoner kronor av Vetenskapsrådet för att etablera ett internationellt nätverk för utbildningsvetenskaplig rättighetsforskning.