Masterprogram i idrott med inriktning fysiologi och medicin, 120 hp

Starttermin: Hösten 2024 (anmälan stängd)

Vill du fördjupa dina kunskaper inom idrottsfysiologi, fysisk aktivitet och nutrition? Programmet ger dig som vill arbeta inom hälso- och idrottssektorn kvalificerade kunskaper och förbereder även för forskarstudier.

Idrott med inriktning fysiologi och medicin

Behörighet

Examen på grundnivå om minst 180 högskolepoäng, varav minst 90 högskolepoäng med successiv fördjupning inom något av huvudområdena idrott, sjukgymnastik, medicin eller biomedicinsk laboratorievetenskap. Dessutom krävs kunskaper motsvarande Engelska kurs 6 eller kurs B från gymnasieskolan.

Masterprogrammet i idrott med inriktning fysiologi och medicin är för dig som redan har en kandidatexamen inom relevant ämnesområde och som nu vill fördjupa dina kunskaper ytterligare.

Programmet ger dig djupare kunskaper inom fysisk aktivitet, nutrition och arbetsfysiologi. Under utbildningen får du också de teoretiska och praktiska verktyg som krävs för att utföra olika fysiologiska och biokemiska mätningar inom idrottsfysiologi.

Utbildningen bedrivs i nära anslutning till den idrottsfysiologiska forskning som bedrivs vid enheten för idrott vid Örebro universitet. Studierna är utformade för att stimulera det kritiska reflekterandet samt förmågorna att söka och värdera information, självständigt följa kunskapsutvecklingen, genomföra vetenskapliga studier samt kommunicera egna studier muntligt och skriftligt.

Eftersom det här är ett internationellt masterprogram ges alla kurser på engelska.

Utbildningsplan Masterprogram i idrott med inriktning fysiologi och medicin, 120 hp

Utbildningen omfattar 120 högskolepoäng (hp) alternativt 60 hp och är uppbyggd kring huvudområdet idrott som i utbildningen har en inriktning mot fysiologi och medicin. Om utbildningen avslutas efter ett år ska studenten skriva ett självständigt arbete (examensarbete) om 15 hp, om den avslutas efter två år ska studenten skriva ett självständigt arbete om 45 hp.

Programmet inleds med kursen Idrott, avancerad nivå, Idrottsvetenskapliga forskningsmetoder, 15 hp. Därefter läses tre kurser inom huvudområdet idrott (Idrott, avancerad nivå, Idrottsfysiologi på molekylärnivå, 15 hp, Idrott, avancerad nivå, Molekylärbiologiska metoder inom idrottsfysiologi, 7,5 hp samt Idrott, avancerad nivå, Fysiologiska metoder inom idrottsfysiologi, 7,5 hp).

Utbildningens första år avslutas antigen med kurs Idrott, avancerad nivå, Examensarbete, 15 hp för de studenter som avser att ta ut magisterexamen eller med kursen Idrott, avancerad nivå, Principer inom nutrition och fysisk aktivitet för sjukdomsprevention och hälsopromotion, 15 hp, för de studenter som avser fortsätta till år två.

Utbildningens andra år inleds med kursen Medicin, avancerad nivå, Forskningsöversikt och design, 15 hp, och avslutas med Idrott, avancerad nivå, Examensarbete, 45 hp.

Behörighet: Examen på grundnivå om minst 180 högskolepoäng, varav minst 90 högskolepoäng med successiv fördjupning inom något av huvudområdena idrott, sjukgymnastik, medicin eller biomedicinsk laboratorievetenskap. Dessutom krävs kunskaper motsvarande Engelska kurs 6 eller kurs B från gymnasieskolan.

Antagningspoäng: Sök antagningsstatistik på uhr.se

Programmet ges: Höstterminen 2024

Studietakt: Heltid

Nivå: Avancerad nivå

Antal platser: 15

Urval: Antal högskolepoäng tagna senast sista anmälningsdag

Studieort: Örebro

Institution: Institutionen för hälsovetenskaper

Examen: Magisterexamen, Masterexamen

Undervisningsspråk: Undervisningen bedrivs på engelska.

Programansvarig: Fawzi Kadi

Anmälningskod ORU-M7400

Efter utbildningen har du en ökad kompetens inom idrottsfysiologi och olika aspekter av fysisk träning samt en hög vetenskaplig kompetens. Några tänkbara arbetsområden är kvalificerade idrottsutbildningar eller testverksamhet inom idrott och träning. Utbildningen ger också behörighet till och en mycket god grund för forskarstudier i ämnet idrott.

Ja, alla delkurser är forskningsbaserade.

Kontakta programansvarig Fawzi Kadi (This is an email address).

Till våra studievägledare kan du vända dig med frågor som rör ämnen, kurser, program och arbetsmarknad. Det kan till exempel vara frågor om behörighet, antagningspoäng, programmens och kursernas inriktning och innehåll, hur du lägger upp dina studier, examen med mera. Våra studievägledare kan även informera om tillgodoräknande, studieuppehåll samt studieavbrott. En studievägledare har tystnadsplikt.

Om du har frågor om boende, introduktionen eller vad du måste göra innan din studiestart, gå då in på sidan Välkommen ny student.

Studievägledare: Jannie Agirman-Lexö

Telefon: 019 303000 (växel)

E-post: This is an email address

Cecilia Landberg

Jag vill både jobba som kiropraktor och forska i framtiden

Varför sökte du programmet?

Jag är kiropraktor och blev klar med min utbildning för ungefär tre år sedan. Nu ville jag vidareutbilda mig och kollade runt på lite olika alternativ. Jag tyckte att det här programmet lät jättespännande och sökte det för att det kändes som en bra väg att gå för mig.

Jag bor kvar i Stockholm eftersom jag har mitt jobb och mitt liv där. Vi har inte föreläsningar varje dag så det fungerar bra att pendla. Det ger mig också fyra timmar per dag på tåget som jag kan plugga. Men jag kommer kanske flytta till Örebro nästa termin, vi får se hur det blir.

Berätta om programmet!
Programmet är forskningsförberedande med en bestämd studiegång, men vi har också någon valbar kurs under programmet. Utbildningen avslutas med en masteruppsats på 45 högskolepoäng.

Vi har just avslutat den första delkursen, idrottsvetenskapliga forskningsmetoder och nu har vi påbörjat en delkurs i idrottsfysiologi. Den här terminen är endast teoretisk. Nästa termin kommer vi även ha en del praktisk undervisning i labb.

Vi är en blandad grupp, en del kommer direkt från en grundutbildning, andra har jobbat några år. Flera är internationella studenter och all undervisning är på engelska. Det är lärorikt och utmanade. Det känns väldigt kul och utvecklande.

Utöver föreläsningar och seminarier har vi en del grupparbeten också. För mig som pendlar är det bra att en del går att lösa via till exempel Skype.

Hur ser dina framtidsplaner ut?
Jag vill både jobba som kiropraktor och forska i framtiden. Kiropraktiken är min kärna så den vill jag inte släppa. Tanken är att jag ska koppla ihop den med det jag pluggar nu och kanske doktorera.

Hur vill du beskriva Örebro universitet?
Det är ett trevligt universitet. Eftersom jag pendlar hinner jag inte se så mycket av campus, men det verkar vara mycket roligt på gång.

Har du några tips till blivande studenter?
Var beredd på att det är ett högt tempo, det är alltid något att göra. Ibland jobbar vi med flera uppgifter parallellt. Men det känns väldigt roligt och jag ser fram emot fortsättningen.

Igor Wladimir Moura Sanna

Det här programmet passar mig och mina behov perfekt

Varför sökte du programmet Idrott med inriktning fysiologi och medicin i Örebro?
Jag är före detta professionell idrottare och har alltid, ända sedan jag var liten, brunnit för idrott. Jag har en kandidatexamen i sjukgymnastik och beslutade mig för att gå vidare i ämnet idrottsmedicin någonstans där jag kunde få en gedigen utbildning och erfarenhet. Efter att ha lagt ner massor av tid på att läsa om olika masterprogram runt om i världen insåg jag att det här programmet skulle passa mig och mina behov perfekt, så jag sökte.

Vilka är dina första intryck?
Eftersom jag kommer i stort sett från andra sidan jorden, Brasilien, läste jag på ordentligt om både Örebro universitet och programmet. Jag gick igenom hemsidan ett par gånger och sökte efter bilder på nätet. Trots att jag studerat bilderna noggrant blev jag väldigt imponerad av campus när jag väl kom hit. Det är mycket större än jag trodde, det är välplanerat och i omgivningarna finns många platser och ytor där man kan plugga, idrotta och koppla av. Bilderna gör verkligen inte campus rättvisa!

Skulle du rekommendera andra att söka programmet?
Om du är intresserad av att höja dina kunskaper inom idrottsmedicin ytterligare ett snäpp och vill arbeta med olika aspekter och aktuella frågor inom idrottsfysiologi, då är det här programmet något för dig.

Vad tycker du om campus och Örebro som stad?
Staden Örebro är otroligt vacker. Det är en mindre stad, men där i stort sett allting finns. Dessutom ligger den mittemellan två fantastiska europeiska huvudstäder. Jag trivs verkligen med livet i en mindre stad – jag har bott i flera storstäder tidigare. Att vara student här är fantastiskt, det finns gott om grönområden runt om i staden och en stor skog i närheten av campus. För mig är den avslappnade stämningen på campus nyckeln till den goda lärandemiljö jag upplever finns här.

Hur ser dina framtidsplaner ut?
Jag planerar att lära mig mer och ta steget mot en forskarutbildning. Och jag hoppas kunna föra vidare lite av den kunskap jag nu får, genom att i framtiden undervisa nya studenter.

Tre studenter som pluggar vid Örebro universitet

Plugga i Örebro

Studentlivet är mycket mer än bara studier. Läs om hur det är att plugga i Örebro och mer som hör till livet som student.

En student öppnar dörren till sin lägenhet.

Hitta studentboende

Korridor, inneboende eller egen lägenhet. Det finns flera sätt du kan bo som student. Här har vi samlat tips och råd för hur du skaffar din studentbostad.