Magisterprogram i offentlig planering för hållbar utveckling, 60 hp

Brinner du för att skapa en hållbar framtid? Vårt magisterprogram i offentlig planering för hållbar utveckling är utformat för att ge dig de kunskaper och färdigheter som krävs för att ta itu med globala miljöutmaningar.

Två studenter i samtal på campus.
Anmälan öppnar 2024-10-15

Genom att fylla i min e-postadress ovan godkänner jag att ni använder och lagrar min e-postadress i syfte att påminna mig när anmälan öppnar, och att adressen därefter raderas. Om programmet inte kommer att erbjudas godkänner jag även att ni skickar mig information om detta. Skicka e-post till marknadsforing@oru.se om du vill bli borttagen från denna tjänst. Läs hela villkorstexten här

Behörighet

Examen på grundnivå om minst 180 högskolepoäng, varav successiv fördjupning om 90 högskolepoäng i något av huvudområdena kulturgeografi, sociologi, statskunskap, historia, genusvetenskap, medie- och kommunikationsvetenskap eller motsvarande. Dessutom krävs kunskaper motsvarande Engelska kurs 6 eller kurs B från gymnasieskolan.

Varför välja det här programmet?

- Tvärvetenskapligt angreppssätt: Studera nyckelfrågor om hållbar utveckling ur kulturgeografiska, statsvetenskapliga och

sociologiska perspektiv för att förstå hållbarhetens komplexa natur.

- Globalt perspektiv: Analysera hållbarhetsfrågor ur en jämförande synvinkel för att utveckla effektiva strategier.

- Praktiskt lärande: Lär dig hur du kan utveckla och engagera dig i praktiskt fältarbete och problembaserat lärande.

Programmets struktur

Programmet fokuserar på hur hållbar utveckling är, kan och måste hanteras av regeringar, offentliga förvaltningar och andra samhällsaktörer. Det är ett ettårigt magisterprogram på 60 högskolepoäng som undervisas gemensamt av lärare från kulturgeografi, statskunskap och sociologi.

Första terminen

I fyra tvärvetenskapliga kurser utforskar vi hållbar utveckling från olika håll, inklusive planeringsstudier, jämförande policy, hållbarhetsteorier och diskurser samt praktiska fältstudier.

Vad du kommer att uppleva:

- Omfattande insikter: Få teoretisk och empirisk kunskap om miljöproblem och deras sociala och ekonomiska dimensioner.

- Strategisk inramning: Förstå hur miljöproblem formuleras och deras inverkan på lösningsstrategier.

- Jämförande perspektiv: Lär dig varför och hur förhållanden, problemmönster och strategier varierar runt om i världen.

- Den offentliga planerarens roll: Få praktikbaserade insikter om rollen som offentlig tjänsteman och planerare som arbetar med hållbar utveckling.

Andra terminen

I tre moduler fördjupar vi oss i empiriska metoder och teoretiska angreppssätt för att studera hållbar utveckling, och tränar på att effektivt utforma, skriva och presentera din egen självständiga forskningsstudie.

Vad du kommer att uppleva:

- Metod och analys: Börja med en gemensam kursmodul som förbättrar dina färdigheter i forskningsmetoder och analys som är relevanta för hållbar utveckling.

- Alternativ för specialisering: Välj att specialisera dig inom kulturgeografi, statsvetenskap eller sociologi och fördjupa dig i litteraturen inom ett ämne som du själv väljer.

- Självständigt projekt: Formulera och genomföra ett eget forskningsprojekt där du utforskar viktiga hållbarhetsutmaningar.

Utbildningsplan Magisterprogram i offentlig planering för hållbar utveckling, 60 hp

Programmet leder till en magisterexamen (Master of Arts, 60 credits) med antingen kulturgeografi, sociologi eller statskunskap som huvudområde.

Kurser under första terminen:
- Hållbar utveckling som politisk och professionell utmaning, 7,5 högskolepoäng
- Planering för hållbar utveckling i praktiken, 7,5 högskolepoäng
- Teoretiska perspektiv på hållbar utveckling, 7,5 högskolepoäng
- Hållbar utveckling i jämförande perspektiv, 7,5 högskolepoäng

Inför termin två görs val av huvudområde de önskar ha sin examen inom (kulturgeografi, sociologi eller statskunskap). Delkurser inom respektive kurs på termin två är:
- Metod och analys, 7,5 högskolepoäng
- Tematisk fördjupning, 7,5 högskolepoäng
- Självständigt arbete, 15 högskolepoäng

Behörighet: Examen på grundnivå om minst 180 högskolepoäng, varav successiv fördjupning om 90 högskolepoäng i något av huvudområdena kulturgeografi, sociologi, statskunskap, historia, genusvetenskap, medie- och kommunikationsvetenskap eller motsvarande. Dessutom krävs kunskaper motsvarande Engelska kurs 6 eller kurs B från gymnasieskolan.

Antagningspoäng: Sök antagningsstatistik på uhr.se

Programmet ges: Höstterminen 2025

Studietakt: Heltid

Nivå: Avancerad nivå

Antal platser: 10

Urval: Antal högskolepoäng tagna senast sista anmälningsdag

Studieort: Örebro

Institution: Institutionen för humaniora, utbildnings- och samhällsvetenskap

Examen: Magisterexamen

Undervisningsspråk: Undervisningen bedrivs på engelska.

Programansvarig: Carolin Zorell

Anmälningskod ORU-M1501

De utexaminerade studenterna förbereds för roller inom offentlig förvaltning, icke-statliga organisationer och internationella organisationer med fokus på hållbarhet, särskilt (men inte enbart) miljömässig hållbarhet.

Programmet förbereder också studenterna för forskarutbildning (doktorandprogram) inom något av de tre huvudämnena.

Till våra studievägledare kan du vända dig med frågor som rör ämnen, kurser, program och arbetsmarknad. Det kan till exempel vara frågor om behörighet, antagningspoäng, programmens och kursernas inriktning och innehåll, hur du lägger upp dina studier, examen med mera. Våra studievägledare kan även informera om tillgodoräknande, studieuppehåll samt studieavbrott. En studievägledare har tystnadsplikt.

Om du har frågor om boende, introduktionen eller vad du måste göra innan din studiestart, gå då in på sidan Välkommen ny student.

Studievägledare: Bitte Söderberg Roth

Telefon: 019 303000 (växel)

E-post: studievagledning.humus@oru.se

Tre studenter som pluggar vid Örebro universitet

Plugga i Örebro

Studentlivet är mycket mer än bara studier. Läs om hur det är att plugga i Örebro och mer som hör till livet som student.

En student öppnar dörren till sin lägenhet.

Hitta studentboende

Korridor, inneboende eller egen lägenhet. Det finns flera sätt du kan bo som student. Här har vi samlat tips och råd för hur du skaffar din studentbostad.