This page in English

Forskningsprojekt

Granskning av digitala rättigheter i Palestina: författningsdomstolens tolkning av grundlagen

Om projektet

Projektuppgifter

Projektstatus

Pågående 2022 - 2023

Kontaktperson

Mais A.M. Qandeel

Forskningsämne

Detta projekt syftar till att etablera ett palestinskt-svenskt tvärvetenskapligt forskningsnätverk relaterat till konstitutionella digitala rättigheter i Palestina. Nätverket kommer att undersöka skyddet av digitala rättigheter i Palestina och vilken roll den palestinska Högsta Konstitutionella Domstolen spelar I ljuset av grundlagen (konstitutionen). Projektet kommer att identifiera implikationerna av inskränkningar av digitala teknologier för mänskliga rättigheter, genom att studera tre områden: 1) digitala rättigheter i den palestinska kontexten; 2) användandet av grundlagen som ett instrument för att genom konstitutionen försvara digitala rättigheter, och 3) den roll Högsta Domstolen spelar för att skydda digitala rättigheter med det huvudsakliga syftet att tolka lagen. Samarbetet och forskarnätverket är unikt och originellt i sitt syfte och i utforskandet av ett område av fundamental vikt i den juridiska utvecklingen.

De tre huvudsakliga aktörerna i detta nätverk är: i) Juridiska institutionen vid Örebro universitet, ii) Institutionen för globala studier vid Göteborgs universitet och iii) Institutionen för juridik och statsvetenskap vid Hebrons universitet i Palestina. Genom gemensamma aktiviteter och samförfattade publikationer är visionen att detta projekt innebär en unik möjlighet för att skapa ett fungerande och hållbart forskarnätverk och kunskapsutbyte. Projektet kommer att bidra till kunskap om hur digitala rättigheter i Palestina kan skyddas och hur Högsta Domstolen kan tolka grundlagen. Syftet är att stärka kunskapen om digitala rättigheter i Palestina i en tid där många stater inte minst i Arabvärlden på olika sätt inskränker möjligheter till användning av internet och digitala plattformar i en generell och global tendens av krympande utrymme för demokratiska krafter. De sökande förutser att detta nätverk kan ha betydelse för att främja konstitutionella förbättringar och förändringar i Palestina.

Nätverket är också relevant för de globala hållbarhetsmålen. Särskilt mål 16 som syftar till att främja fredliga och inkluderande samhällen genom att bygga effektiva, ansvarstagande och inkluderande institutioner på alla nivåer. Ett starkt och trovärdigt rättssystem bidrar till att främja, förbättra och utveckla respekt för digitala mänskliga rättigheter. I tillägg ges uppmärksamhet till mål 5, Jämställdhet, i relation till bildandet av den palestinska Högsta Domstolen. Alla domare vid Högsta Domstolen är hittills män, vilket understryker vikten av att inkludera ett jämställdhetsperspektiv.

Samarbetet kommer att implementeras under en två-årsperiod genom en serie av workshops, kortare forskningsvistelser och gemensamma forskningsansökningar med syfte att etablera ett långsiktigt och hållbart forskningssamarbete. Samverkan inkluderar forskare från olika discipliner och bakgrund och baseras på principer om ömsesidig nytta. Nätverkets etablering stämmer väl överens med Sveriges internationella utvecklingsagenda samt samarbete med och bistånd till Palestina och kan bidra till kapacitetsuppbyggnad i det palestinska rättssystemet liksom ett stärkande av Hebrons universitet. Nätverket kommer också att sträva efter att nå ut till policy-skapare, praktiker liksom civilsamhällesorganisationer.

Finansiärer

  • Vetenskapsrådet (VR)