This page in English

Forskningsprojekt

Kulinariskt hantverk

Om projektet

Projektuppgifter

Projektstatus

Pågående 2025 - 2029

Kontaktperson

Extern

Forskningsämne

Som en reaktion på den komplexa krisen kring mat och resurshantering samhället står inför, ser vi nu framväxten av innovativa lösningar både inom livsmedelsproduktion och i våra matvanor. Exempel på detta inkluderar växtbaserade proteiner och alternativa resursflöden, vilket drivs fram av omfattande ekonomiska stödinsatser. Investeringar i livsmedelsinnovation riktas ofta mot att skala upp produktionen eller för att påskynda forsknings- och utvecklingsprojekt.

En intressant och relevant fråga som uppstår är om det kulinariska hantverket har försvunnit till förmån för den så kallade ”nya maten”. Med andra ord: står kulinariskt hantverk nödvändigtvis i motsättning till teknik och innovation? Om inte, hur kan en kombination av kulinariskt hantverk och teknisk innovation – snarare än en uppdelning – bidra till att bygga en hållbar framtid för maten?

Mot bakgrund av dessa intressen ställer denna forskning följande fråga: hur kan kulinarisk expertis användas för att skapa goda, hälsosamma och hållbara måltider för olika målgrupper? Mer specifikt kommer projektet att fokusera på hur det kulinariska hantverket kan utvecklas så att mat och måltider blir en självklar del av den gröna omställningen och bidrar till ett mer hållbart sätt att leva och äta.

Finansiärer

  • Örebro universitet

Samarbetspartners