Livsmedelspolitik anpassad till ett samhälle i förändring
Om projektet
Projektuppgifter
Som en del av vår forskning inom PAN Sweden har vi visat att livsmedel som innehåller växtbaserat protein uppskattas av en betydande andel av konsumenterna. Vi har dock också visat att traditionella matvanor inte lätt påverkas av saklig information eller social påverkan. Övergången till ett mer hållbart matkonsumtionsbeteende måste därför också stödjas av politiska verktyg. Detta projekt granskar och övervakar tidigare och nuvarande politiska initiativ när det gäller bland annat organisation, effektivitet, acceptans och målkonflikter, i syfte att möjliggöra effektiva och acceptabla politiska åtgärder som stöder en hållbar övergång till konsumtion av växtbaserade livsmedel.
Målen är:
- Att kritiskt granska den svenska livsmedelspolitiken över tid, för att fånga upp trender i den politiska argumentationen från dåtid till nutid.
- Kartlägga befintliga initiativ för att öka konsumtionen av växtbaserade (och/eller minska konsumtionen av animaliska) livsmedel inom den offentliga, privata och civila sektorn.
- Utvärdera och övervaka resultaten och (möjliga) effekter av identifierade initiativ.
- Studera konsumenternas acceptans av olika utformade policyer rörande konsumtion av växtbaserade proteinhaltiga livsmedel.
Forskare
Samarbetspartners
- Coor, Coor
- Lantmännen
- Nicklas Neuman, Uppsala universitet
- RISE /Skolmatsakademin
- Swedish Food Federation
- The Green Dairy
- Uppsala universitet
- Örebro kommun
