This page in English

Hildegunn Kyvik Nordås - ny professor 2017

Porträtt på Hildegunn Kyvik Nordås.

Hildegunn Kyvik Nordås är adjungerad professor i nationalekonomi och har sedan 2005 varit knuten till OECD, den internationella ekonomiska samarbetsorganisationen. Hon forskar framför allt om handel med tjänster.

Fakta:

  • 1954 Född i Stord, Norge
  • 1998 Disputerade vid Bergens universitet med avhandlingen "Essays on industrial structure and economic growth"
  • 2000 Forskare vid Norges handelshöjskole
  • 2002-2004 Rådgivare World Trade Organization, Genève
  • 2005 Analytiker, projektledare vid OECD, Paris
  • 2016 Adjungerad professor i nationalekonomi vid Örebro universitet

Läs mer om Hildegunn Kyvik Nordås

Tjänster utgör tre fjärdedelar av sysselsättningen och BNP i de flesta OECD-länder och står för en växande andel av den internationella handeln. Däremot finns det lite kunskap om drivkrafter och hinder för handel. Främst beror det på att tjänster är ogripbara, heterogena och svåra att mäta. Tjänster har också uppfattats som omöjliga att handla med, trots att transporter, resor, kommunikation och finansiella transaktioner alltid varit föremål för handel.

– För mig har denna uppenbara kunskapslucka motiverat forskning under hela min karriär, säger Hildegunn Kyvik Nordås.

Sedan 2005 har hon arbetat vid OECD med att analysera hur handelshinder påverkar handel med tjänster.

– Tack vare informationsteknologin och utbyggnaden bredband har företagstjänster blivit en av de mest snabbväxande sektorerna i den globala ekonomin. Jag och mina kolleger vid OECD har dokumenterat att varken lagstiftning eller regler har hållit jämna steg med teknikutvecklingen.

Föråldrade regler håller tillbaka företagstjänster och blir ett hinder för aktörer att ta del av fördelarna på de världsomspännande marknaderna. Kunderna i sin tur stoppas från att kunna ta del av den senaste kunskapen.

– Som förväntat finns ett samband mellan mer liberala regler för handel med tjänster och ökad import av tjänster. Dessutom visar forskningen att mer öppna tjänstemarknader har en potential att också öka tjänsteexporten från landet.

En naturlig förklaring är att öppna marknader lockar till sig utländska direktinvesteringar och att utlandsägda företag tenderar att exportera mer än de inhemska. På samma sätt leder ökad utländsk konkurrens på marknaden till att lokala företag får incitament att blir mer effektiva, och att förnya och förbättra sin egen export.

Samarbete på regleringsområdet finns med i de flesta av dagens handelsavtal.

– Vår forskning visar att skillnader i regler i sig leder till ökade kostnader för handel och att samarbete på regleringsområdet kan minska kostnader för handel avsevärt, effektivisera inträdet på marknaden och stimulera handel med tjänster. Den överlägset största vinsten med gemensamma regler finns att få om parterna från början är öppna för utrikeshandel och utländska investeringar. Därför rekommenderar vi att länderna fokuserar på att sänka gränshinder för handel och investeringar, om de är höga.

Kvaliteten på delarna i en vara avgör hur bra slutprodukten blir. På samma sätt bestämmer kvaliteten på företagstjänster vilka förutsättningar som tillverkare har för att förnya sig, differentiera sina produkter och konkurrera på marknader med högre priser och högre kvalitet, noterar Hildegunn Kyvik Nordås.

– Vår forskning visar att öppna och konkurrensutsatta tjänstemarknader är särskilt viktiga för att tillverkare av kläder och textilier, elektronik och motorfordon ska kunna bli en del av den internationella värdekedjan, kunna konkurrera på en marknad för produkter med hög kvalitet och förbli konkurrenskraftiga.

Hildegunn Kyvik Nordås arbetade innan sin tid på OECD bland annat med utvecklingsfrågor i Afrika. Innan karriären som nationalekonom var hon högstadielärare i matematik, fysik, kemi musik och samhällskunskap. I april 2016 blev hon gästprofessor vid Örebro universitet.