This page in English

Jan Jämte

Jan Jämte Befattning: Universitetslektor Organisation: Institutionen för humaniora, utbildnings- och samhällsvetenskap

E-post: amFuLmphbXRlO29ydS5zZQ==

Telefon: 019 301043

Rum: F2247

Jan Jämte
Forskningsämne Forskningsmiljöer

Om Jan Jämte

Jan Jämte är docent i statsvetenskap och lektor i samhällskunskap, med en bakgrund som journalist och gymnasielärare.

Hans forskning fokuserar två teman: 1) sociala rörelser och politisk aktivism och 2) att motverka segregation och rasism i pedagogisk verksamhet.

Om du är nyfiken på böcker, artiklar eller andra publikationer som berör forskningen, klickar du på fliken ”publikationer” nedan.


Aktuellt

Ny bok om sociala rörelser

I april 2025 släpps äntligen boken Sociala rörelser i Sverige – politiska protester och aktivism från 1945 till idag (Studentlitteratur). I boken introduceras femton sociala rörelser som präglat det svenska samhället sedan andra världskriget – från arbetarrörelsen och kvinnorörelsen till djurrättsrörelsen och ortenrörelsen – följt av en diskussion om deras politiska och kulturella betydelse. Här kan du läsa om boken, och här återfinns en intervju med oss som varit redaktörer.

Ny forskning mot segregation

Forskningsprojektet Challenging segregation through education (Vetenskapsrådet) går in i sin slutfas. Totalt har forskargruppen studerat ett tiotal högstadieskolor runt om i Sverige för att lära om hur skolor kan möta och hantera segregationens negativa konsekvenser. Projektet tar slut 2026 och övergår nu i allt intensivare analys- och skrivfas där flera artiklar redan publicerats eller är på väg (läs t.ex. En social samvaro för alla? eller Struggeling to counter school segregation).

Vi arbetar med ny upplaga av Att motverka rasism i förskolan och skolan

För snart tio år sedan skrevs boken Att motverka rasism, följt av den fritt tillgängliga onlineutbildningen med samma namn. Sedan dess har den använts av både universitet och andra myndigheter, kommuner och skolor. Nu är det dags för en ny upplaga och arbetet med att revidera boken är i gång, med förväntat utgivningsdatum hösten 2025. Onlinekursen återfinns nu hos Forum för Levande Historia (FLH) och kan hittas här. Kursen är också en del av Skolverkets/FLHs satsning Demokratistegen.


Pågående forskning

Sedan 2021 leder Jämte forskningsprojektet Challenging segregation through education, finansierat av Vetenskapsrådet. Här studeras lokala initiativ för att motverka skolsegregationens negativa konsekvenser. Målet är att bidra med kunskaper om i vilken mån, och på vilka sätt, olika typer av initiativ bidrar till ökad integration och måluppfyllelse. Projektet kommer att avslutas 2026 och du kan läsa mer om projektet via länken ovan.


Tidigare forskning

1)    Att motverka rasism och segregation i pedagogisk verksamhet

Forskningen om pedagogisk verksamhet handlar om hur kommuner och skolor kan skapa mer jämlika förutsättningar för barn att lära och utvecklas. Här fokuseras särskilt frågor om att motverka segregation och rasism.  

2018-2022 arbetade Jämte i ett forskningsprojekt som studerade Örebro kommuns arbete med att motverka skolsegregation. Under perioden beslutade kommunen att lägga ned en högstadieskola i ett strukturellt missgynnat område och sprida elever till fyra andra skolor i staden för att öka måluppfyllelse och integration. Forskargruppen följde arbetet på de fyra skolorna i över två års tid och studerade de pedagogiska, sociala och organisatoriska processer som uppstod där. Den omfattande slutrapporten En skola i integration? återfinns här.

Under 2020-2022 arbetade Jämte även med ett utvärderingsprojekt som fokuserade på ”Snabbspåret - en satsning där nyanlända personer med utländsk lärarexamen gavs möjlighet att lära om svensk skola. I projektet analyserades hur deltagarna upplevt och påverkats av sin utbildning och mötet med arbetsmarknaden i Sverige. Projektet finansierades av Arbetsförmedlingen. Slutrapporten Snabbspåret mot vadå? återfinns här.

2020 avslutades ett forskningsprojekt som studerade lärares arbete med att motverka rasism och de utmaningar som uppstår i detta arbete (Örebro universitet). Utifrån detta projekt har Jämte och Arneback bland annat skrivit boken och utformat onlineutbildningen Att motverka rasism i förskolan och skolan (Natur & Kultur/Forum för Levande historia), men också artiklar som How to counteract racism in education. Projektet finansierades av Vetenskapsrådet.

 

2. Sociala rörelser, politisk aktivism och relationen mellan stat och civilsamhälle.

Forskningen om sociala rörelser har tagit en rad uttryck och både fokuserat på rörelser i sig, men också på rörelsers samspel med institutionaliserad politik.

Jämte disputerade vid Umeå Universitet 2013 på en avhandling om den antirasistiska rörelsen i Sverige (ladda ner "Antirasismens många ansikten"). Här tecknas en bild av rörelsens utveckling från 1930 till 2010, med fokus på perioden från 1980-talet och framåt. Särskild uppmärksamhet riktas mot de idéer som motiverat olika antirasistiska organisationer, och vilken betydelse de haft för att mobilisera stöd och aktivitet.

Jämte har även medverkat i ett forskningsprojekt om den samtida antirasistiska rörelsen i fyra europeiska länder (Östersjöstiftelesen). Projektet fokuserade på mobiliseringar i solidaritet med flyktingar och mot radikalnationalism, och studerade även samspelet mellan den antirasistiska rörelsen och aktörer inom institutionaliserad politik (se t.ex. Strategic Interplay in times of Crisis).

Jämte har också deltagit i ett projekt som studerade den frihetliga radikala vänstern i Europa (Östersjöstiftelesen). Här jämfördes frihetliga grupper i fem länder: Sverige, Danmark, Tyskland, Polen och Ryssland. Se kapitel i böckerna Radical Left Movements in Europe (Routledge),  A European Youth Revolt (Palgrave), eller kapitlet om Skandinavien i The Palgrave Handbook of Left-Wing Extremism.  Läs även t.ex. artiklar som From Radical Counterculture to Pragmatic Radicalism?.

Jämte har också varit aktiv i forskningsprojekt (Göteborgs universitet och Södertörn) som studerar hur olika yrkesgrupper (t.ex. lärare, poliser, socialarbetare) tolkar och genomför sitt uppdrag kring att motverka så kallad våldsbejakande extremism (se t.ex. artikel Countering extremism(s), men också hur aktivister uppfattar och påverkas av denna typ av åtgärder (se t.ex. artikeln The Consequenses of Soft Repression).

 


Undervisning

Jan Jämte undervisar framförallt på ämneslärarprogrammet i Samhällskunskap, ofta i kurser med koppling till ämnesdidaktik, politisk filosofi och politisk teori, samt frågor om makt, jämlikhet och social skiktning. Han handleder även studentuppsatser och arbetar med verksamhetsförlagd utbildning (VFU).


Samarbeten och uppdrag

Jan samverkar och genomför många föreläsningar och utbildningar för externa aktörer om att motverka rasism, under senare år framförallt tillsammans med Skolverket och Forum för Levande historia. Han föreläser även för aktörer i civilsamhället, samt för myndigheter på samma tema.

Under 2018-2020 var han projektledare för två postdoktorer inom ramen för "Linjen mellan högstadiet och högre utbildning". Här studerades om och hur satsningen Linje 14 bidragit till breddad rekrytering och hur studenter med studieovan bakgrund upplevt mötet med högre utbildning.

Jan är biträdande handledare för en doktorand.

Jan är även universitetets representant i Demokratinätverket i Örebro län.


10 medieröster om Jämtes forskning

Aftonbladet (Så blev våra gator nazistfria)

Aftonbladet (Från stenkastning till flyktinghjälp)

Arbetaren (Antirasismens vågrörelser)

Göteborgsposten (Etablissemanget åt upp vänsterradikalerna)

Skolledarna (Stort behov av att motverka rasism)

Svenska dagbladet (Vågor av antirasism)

Svensklärarföreningen (Handbok om att motverka rasism)

Sveriges Radio: Nordegren och Epstein (Antirasism och valet)

Umeå universitet (Unik studie om den antirasistiska rörelsen)

Aftonbladet (Demokrati och kampen mot extremism)

SVT (Begränsad forskning om lösningar till skolsegregation)


5 poddar, bloggar eller filmer

Lektor Lomsdalen (Podd: Arbete mot rasism i skolan)

Forum för Levande historia (Podd: Arbete mot rasism i skolan)

Friends (Podd: Arbetssätt för att motverka rasism)

Natur och Kultur (Film: Att motverka rasism)

C-Rex (Blogg: Being labelled as “violent extremists”)


Nyheter på ORU.se

Forskare jämför hur skolor bryter segregation och agerar för ökad måluppfyllelse

Bok blev onlinekurs om rasism

Örebroforskare utvecklar ny kurs om att motverka rasism

Ny bok om att motverka rasism i förskolan och skolan

Tre forskare följer flytten av elever från Vivalla

Publikationer

Artiklar i tidskrifter |  Böcker |  Doktorsavhandlingar |  Kapitel i böcker, del av antologier |  Konferensbidrag |  Rapporter |  Övrigt | 

Artiklar i tidskrifter

Böcker

Doktorsavhandlingar

Kapitel i böcker, del av antologier

Konferensbidrag

Rapporter

Övrigt