Nutrition och Samhälle
Om gruppen
Gruppuppgifter
Kontaktperson
Inom forskargruppen “Nutrition and Communities” undersöker vi sambanden mellan nutrition och samhällen. Det är en tvärvetenskaplig grupp som kombinerar hälsovetenskap med kulturgeografi. Vi fokusera på matens roll i samhället, med betoning på kostrelaterade och strukturella faktorer, och studera hur förändringar kan bidra till förebyggande av sjukdomar och social hållbarhet. Samhällen är komplexa sociala och rumsliga enheter där flera faktorer, såsom social och ekonomisk tillgång och begränsningar som formar den dagliga upplevelsen av livsmedelsval. Det är viktigt att kunna upprätthålla en hälsosam energibalans, och att kunna mäta de olika faktorer som påverkar denna balans är nödvändigt för att förstå sambanden mellan kost och folkhälsa. Samtidigt spelar social infrastruktur, som tillgång till mat och resurser, en viktig roll för att tillgodose olika behov i samhället.
Vår forskning utvecklar verktyg för att mäta kost och samspelet med grannskapet. Dessa verktyg används i sin tur för att mäta exponering för eller resultat av kost i samhällsforskningsprojekt samt för att stödja inkluderande och hållbar samhällsplanering och livsmedelslandskapet. Pågående projekt omfattar stöd för hälsosamma livsmedelsval i stormarknaden (”Matsafari”).