Forskning inom medicin och hälsa

Forskningen har fokus på vanliga sjukdomstillstånd och rör sig över hela fältet från grundläggande förståelse av sjukdomsmekanismer till patientnära forskning för att utveckla vården. Våra forskare undersöker orsaker till både hälsa och sjukdom och faktorer av betydelse för människors välmående vid dessa tillstånd.
Inom fakulteten för medicin och hälsa bedrivs forskningen inom forskargrupper vid Institutionen för hälsovetenskaper samt Institutionen för medicinska vetenskaper.
-
Cardiovascular Research Centre (CVRC)
Forskningsmiljön Cardiovascular Research Centre (CVRC) är ett nätverk bestående av ca 40 medlemmar vid Örebro Universitet och Universitetssjukhuset i Örebro/Region Örebro Län som arbetar med grundforskning, translationell och klinisk forskning.
-
Care about Caring (CaC)
Forskningsmiljön fokuserar på relationsskapande vård. Det innebär forskning som sträcker sig från student till patient, från lärande och professionsutveckling till mötet med patienten.
-
FAMN - Barnet, familjen, vården och samhället
FAMN är en tvärvetenskaplig forskningsmiljö som fokuserar på stöd till barn och unga.
-
Inflammatory Response and Infection Susceptibility Centre (iRiSC)
iRiSC - Inflammatory Response and Infection Susceptibility Centre består av forskare vid Örebro universitet och Örebro universitetssjukhus (USÖ), samt innefattar samarbete med ett flertal nationella och internationella forskargrupper.
-
Funktionsnedsättning och samhälle
Forskningsmiljön bedriver forskning inom det tvärvetenskapliga forskningsfältet funktionsnedsättningar och funktionshinder. Syftet är att belysa olika dimensioner av funktionsnedsättning och funktionshinder ur ett bio-psyko-socialt perspektiv.
-
Nutrition-Gut-Brain Interactions Research Centre (NGBI)
Nutrition-Gut-Brain Interactions Research Centre (NGBI) är ett multidisciplinärt forsknings- och innovationscenter. Forskningen är primärt inriktat på att studera samspelet kost-tarmbakterier-tarm-hjärna.
-
Research Enabling an Active Life (REAL)
REAL bedriver forskning i syfte att förebygga ohälsa och möjliggöra aktivitet och delaktighet för personer med sviktande funktion.
-
Research in Sport and Physical Activity (RISPA)
RISPA är en tvärvetenskaplig forskningsmiljö med fokus på idrott, fysisk aktivitet och rörelsekulturer såsom dans, friluftsliv och skolämnet idrott och hälsa.
-
Urologisk Cancer
Urologisk cancer etablerades som en multidisciplinär forskningsmiljö vid Örebro Universitet under hösten 2013.
-
Äldres hälsa och livsvillkor - från cell till samhälle
Forskningsmiljöns fokus sträcker sig från grundforskning på cellnivå till studier av äldres hälsa och livsvillkor i samhället. I miljön bedrivs forskning inom följande områden: Magens betydelse för ett hälsosamt åldrande, Personcentrerad vård och...
Nyheter inom medicin och hälsa
-
Äldre får sällan diagnos och behandling – trots tecken på adhd
Vuxna med adhd löper ökad risk att drabbas av en rad åldersrelaterade sjukdomar - demens, högt blodtryck och typ 2-diabetes. Samtidigt får väldigt få vuxna idag diagnosen adhd, trots symptom. Det visar Maja Dobrosavljevic i en ny doktorsavhandling.
-
Nytt projekt: Bättre vård för äldre med demens som glömt svenska språket
Äldre med svenska som andra språk förlorar gradvis språket när de drabbas av demens. – Tänk dig att flytta till ett demensboende och inte förstå eller kunna göra dig förstådd, säger Helen Lindner, forskare i hälsovetenskaper vid Örebro universitet. Hon...
-
Skål för sju (!) nya sjukvårdsböcker av personal från Örebro universitet
Här firas sju nya böcker – som åtta av medarbetarna vid Institutionen för hälsovetenskaper vid Örebro universitet har bidragit till. Det handlar både om helt nyskrivna böcker på svenska och kapitel i stora internationella läroböcker.
-
Lenas idé ger ökad hälsa och minskad medicinering – med hjälp av rörelse
Efter många år som fysioterapeut var sambandet tydligt. Lena Axelsson Svedell såg att ökad rörelse leder till ett större välbefinnande hos patienter i psykiatrin. Nu arbetar Lena med en idé för psykisk hälsa och social hållbarhet för att hjälpa fler.
-
Ny studie visar: att äta probiotika kan göra vaccinering mer effektiv
Många blev sjuka i covid-19 trots att de var vaccinerade. Nu visar en ny studie att det kan gå att minska den risken – genom att äta tabletter med probiotika. – Vi såg att probiotika ökade halterna av antikroppar mot viruset, säger forskaren Richard...