This page in English

Kerstin Nilsson - ny professor 2016

Kerstin Nilsson

Kerstin Nilsson är professor i kirurgi. Hon undersöker hormonella aspekter med fokus på underlivsbesvär. Hon undersöker till exempel riskfaktorer för skador som uppstår vid förlossningar och vilka konsekvenser de får det för kvinnor. Hon arbetar också med att motverka övervikt och fetma hos gravida kvinnor.

1953 Född i Stockholm

1994 Disputerade i medicin, inriktning obstetrik och gynekologi, vid Uppsala universitet med avhandlingen Urogenital Oestrogen Deficiency in the Menopause

2008 Docent i kirurgi med inriktning mot obstetrik och gynekologi vid Örebro universitet

2015 Professor i kirurgi med inriktning mot obstetrik och gynekologi vid Örebro universitet

Läs mer om Kerstin Nilsson

– Många kvinnor får skador vid förlossningen. Det är ett så vanligt förekommande problem att det kan betecknas som ett folkhälsoproblem. Trots det är kunskapen fortfarande otillfredsställande.

Kerstin Nilsson arbetar i ett projekt som ska kartlägga individuella riskfaktorer, inklusive genetiska faktorer, men framför allt de kritiska moment under graviditet och förlossning som ökar risken att utveckla bestående problem med bäckenbotten i form av framfall och inkontinens hos kvinnor som föder sitt första barn. Nästa steg är studier inriktade på behandlingar.

– När det gäller övervikt och fetma så vet vi att det är en riskfaktor vid förlossning. Dessutom är graviditeten i sig en riskfaktor för fortsatt viktuppgång som kan skapa problem för både kvinnan och hennes barn.

Förekomsten av övervikt och fetma i befolkningen ökar och detsamma gäller gravida kvinnor. Därför försöker forskarna idag genom behandlingsstudier i mödravården påverka viktuppgången under graviditeten med syftet att också långsiktigt påverka kvinnan och hennes barns viktutveckling.

– I andra studier undersöker vi vilka faktorer under graviditeten som har betydelse för barnets viktuppgång och hur dessa uttrycks i moderkakan. Vi vill öka förståelsen för metabola och inflammatoriska reaktioner i anslutning till graviditet och förlossning.

Motsvarande frågeställningar finns också när kroppen utsätts för andra former av belastning och stress, till exempel vid kirurgiska ingrepp. I ett projekt undersöks processerna vid större gynekologiska operationer och hur olika kirurgiska metoder påverkar metabola och inflammatoriska processer. Dessutom undersöker forskarna betydelsen av ett strukturerat omhändertagande för optimal återhämtning.

Kerstin Nilsson har alltid arbetat med klinisk patientnära forskning. Så har det varit ändå sedan avhandlingsarbetet, som handlade om konsekvenserna av förändrade nivåer av könshormonet östrogen hos den litet äldre kvinnan med fokus på underlivsbesvär.

– Sedan har min forskning fortsatt framför allt inom området urogenitala besvär hos kvinnor – bäckenbottenbesvär vid olika tillstånd och särskilt urininkontinens – med fokus på orsak, sjukdomsförlopp och behandling.

Under de senaste åren har Kerstin Nilsson utöver forskningen framförallt varit involverad i att bygga upp läkarprogrammet vid Örebro universitet.

– Att med en studentcentrerad pedagogik som utgångspunkt bygga en modern utbildning som förbereder studenterna för det yrkeslivslånga lärandet, där integrerandet av den kunskap som genereras i forskningen med den dagliga praktiken är en självklarhet, ser jag som en av de mest utmanade och spännande processer jag haft förmånen att få vara delaktig i.