This page in English

Katja Boersma - ny professor 2017

Porträtt på Katja Boersma.

Katja Boersma är professor i psykologi. Hon forskar främst runt hur människor upplever och hanterar somatiska symptom, som smärta.

Fakta:

  • 1973 Född i Assen, Nederländerna
  • 2005 Disputerade i psykologi vid Örebro universitet med avhandlingen "Fear and avoidance in the development of a persistent musckuloskeletal pain problem. Implications for secondary prevention"
  • 2010 Docent i psykologi vid Örebro universitet
  • 2016 Professor i psykologi vid Örebro universitet

Läs mer om Katja Boersma

Katja Boersma är medlem i Centrum för hälso- och medicinsk psykologi, CHAMP, där forskning sker vad gäller betydelsen av psykologiska faktorer i utvecklingen av sjukdom och hälsa.

– Vi studerar de grundläggande mekanismerna som driver hälsa eller sjukdom. Kunskapen används i kliniska bedömningar samt i utvecklingen av förebyggande insatser och behandlingsinsatser, säger Katja Boersma.

I sin forskning fokuserar Katja Boersma speciellt på att förstå hur människor upplever och hanterar somatiska symptom, som smärta. Hon studerar också hur upplevelse och hanteringssätt kan spela roll för utvecklingen av bestående problem.

– Jag är särskilt intresserad av att förstå hur psykologiska riskfaktorer, som rädsla och undvikande, spelar in i utvecklingen av kroniska smärtbesvär. Jag tittar också på vilka behandlingsinsatser som kan hjälpa.

Katja Boersma är involverad både i kliniska behandlingsstudier samt epidemiologiska och experimentella studier fokuserade på området.

– Just nu är jag projektledare för en randomiserad kontrollerad behandlingsstudie där vi studerar effekten av två olika former av kognitiv beteendeterapi för personer som lider av långvarig smärta och samtidigt har ångest- och depressionsproblem.
Studien är ett samarbete mellan CHAMP och smärt- och rehabiliteringscentrum i Linköping.

Förutom att leda flera olika forskningsprojekt undervisar Katja Boersma även på Psykologprogrammet vid Örebro universitet, främst i hälsopsykologi (termin nio) samt examensuppsats (termin tio). Hon är ämnesansvarig för psykologämnet samt undervisar även på läkarprogrammet inom ämnet beteendemedicin.

Hon är också projektledare för det som heter Trestadsstudien. Det är ett forskningsprojekt som undersöker samspelet mellan olika faktorer som styr utvecklingen av psykiska ohälsa bland ungdomar.

– Under fem år följer vi över 3 000 ungdomar i Örebro, Köping och Karlskoga. Vi tittar på hur psykisk ohälsa uppkommer, hur olika svårigheter samspelar och vad som gör att problemen försvinner eller kvarstår, säger Katja Boersma.

Både kommun- och skolledning samt flera forskare med bakgrund inom både klinisk psykologi och utvecklingspsykologi i de tre städerna är involverade i studien.
Inom ramen för samma studie tittar de även på vilka effekter fyra olika preventiva åtgärder har.
– Ett av studiens syften är att i framtiden kunna utveckla bättre behandlingar och förebyggande åtgärder mot psykisk ohälsa bland ungdomar, säger Katja Boersma.