Nyhetsarkiv 2019
-
Suverän miljö för slagverk gör Musikhögskolan unik
På Musikhögskolan finns bra övningsrum, instrument och lokaler som är tillgängliga för studenterna dygnet runt. – Vi har en suverän miljö för slagverk och engagerade lärare med en enorm passion för undervisningen, säger Daniel Berg som är lärare,...
-
Hårt arbete och engagerade lärare skapar framtidens musiker
Lärare med lång erfarenhet från musicerande, konsertverksamhet och undervisning finns på Musikhögskolan vid Örebro universitet. – Hos oss har lärarna spetskunskap, erfarenhet och viljan att engagera sig i studenterna, säger pianisten och läraren Lena...
-
Han lär roboten att spela curling
I månader har han kämpat för att få en robot att spela curling. Nu har roboten lärt sig hur man gör. – Det är en fantastisk känsla, säger masterstudenten Tomasso Castagna.
-
Rädsla en orsak till att ungdomar inte går till tandläkaren
Forskning inom Region Örebro län visar att det finns olika faktorer som associeras med uteblivna tandvårdsbesök bland ungdomar. Rädsla för att gå till tandläkaren var en av orsakerna. ”Vi såg att pojkar och äldre ungdomar uteblev oftare från sina...
-
Mat och hälsa-satsningen får stöd av KK-stiftelsen
Universitetet får 5 miljoner från KK-stiftelsen till två biträdande lektorer som stöttar Mat och hälsa-satsningen. – De kommer in i en spännande fas och kommer vara med och utveckla både utbildning och forskning, säger professor Robert Brummer.
-
AI Impact Lab fick besök – av Komet: ”Intressant att följa”
Kommittén för teknologisk innovation och etik, Komet, ska hjälpa regeringen att hantera den snabba teknikutvecklingen. I onsdags besökte kommittén Örebro och AI Impact Lab. "Örebro är en region som ofta lyfts fram".
-
Barbro undervisade på skola i Nepal: "Barnen hade aldrig målat med vattenfärger"
Det var första gången som skoleleverna i Nepal fick måla med vattenfärger. Bildläraren Barbro Bergfeldt märkte hur eleverna lärde sig mer i andra skolämnen genom att rita. – Det blev ett jättekul lärande för barnen, säger hon.
-
Rena vatten med restprodukter – forskningsprojekt får 1,7 miljoner
Att rena vatten kan vara både kostsamt och energikrävande. Örebroforskaren Viktor Sjöberg har fått 1,7 miljoner kronor från KK-stiftelsen för att undersöka om det går att rena vatten – billigt och effektivt – med restprodukter.
-
Över 30 miljoner kronor till Örebroforskning från KK-stiftelsen
Örebro universitet beviljades flest projekt av KK-stiftelsen inom det så kallade HÖG-programmet, hela sju stycken. Alla projekten rör människors hälsa – nya behandlingar för hjärtkärlsjukdomar, hantering av farliga kemikalier och nya vaccin mot hepatit.
-
Perfluorerade kemikalier under graviditeten ger lägre födelsevikt
Fem av de undersökta perfluorerade kemikalierna kunde kopplas till lägre födelsevikt hos barnen. – Vi såg också att sambandet var starkare för flickor, säger Sverre Wikström, forskare vid Örebro universitet och barnläkare.