Karin Hugelius
Tjänstetitel: Universitetslektor Organisation: Institutionen för hälsovetenskaperTelefon: 019 301353
Rum: P2441

Forskningsämne
Forskningsmiljöer
Om Karin Hugelius
Karin Hugelius är medicine doktor och specialistsjuksköterska inom anestesi- och ambulanssjukvård. Hon undervisar och forskar på Örebro univeristet, främst inom katastrofmedicin, krishantering och ambulanssjukvård. Hon har en förenad anställning och arbetar kliniskt som ambulanssjuksköterska i Region Örebro län.
Karin är lärare i specialistsjuksköterskeprogrammen med inriktning mot ambulanssjukvård och akutsjukvård, men undervisar och handleder även på andra program, fristående kurser och i forskningsmetodik.
Karin forskar kring akuta händelser som drabbar både individer och samhälle. Forskningen handlar om upplevda behov i katastrofer och hur man på bästa sätt kan stödja och hjälpa både individer och samhällsstrukturer i det akuta skedet, bland annat genom att använda katastrofradio. Katastrofhantering och katastrofhanteringsprocesser är ett annat forskningsområde. Förberedelser och stöd till professionell personal som arbetar i katastrofer är en målgrupp av särskilt intresse där flera studier pågår. Inom ambulanssjukvård studeras bland annat hot och våld i, klinisk bedömning av traumapatienter och hur kompetens påverkar vårdkvalitén.
Karin har i drygt 17 år arbetat för Myndigheten för Samshällsskydd och Beredskap (MSB), FN och EU i internationella och natieronlla insaster i kris- och konflikområden runt om i världen. Hon ingår i MSB:s och EU:s expertpool för katastrofinsatser, liksom i den svenska snabbinsatsstyrkan för konuslär katastrofhjälp och Svenska Röda korsets delegatpool.
Karin är invald som representat i World Association of Disaster and Emergency Medicine (WADEM) sjuksköterskesektion 2019-2021.
Hösten 2020 spelades en programserie för UR Samtiden in vid Örebro Univeristet. Karins föreläsning "När katastrofen är framme" kan Du se här: https://urplay.se/program/219597-ur-samtiden-forelasningar-fran-orebro-universitet-nar-katastrofen-ar-framme
Forskningsprojekt
- Disaster Response for Recovery
- HESPER- Web; Utveckling av ett intervjubaserat instrument till en självadministrerad version för webbaserat bruk
- Hot och våld inom ambulanssjukvården; WASP-projektet
- Krisstöd vid särskilda händelser
- REALE: Om relationen mellan förberedelser, erfarenheter och hälsa vid arbete i kriser och katastrofer
- Ökad professionell medvetenhet hos hälsoprofessioner: Enkätbaserat erfarenhetsbaserat lärande på Balkan.