Grythyttan – Framtiden

I skogen, i djupaste Bergslagen, finns en unik plats för framtidens kockar, matkreatörer, måltidsekologer, sommelierer och ledare inom hotell- och restaurang. Här kan du fokusera fullt på din passion och en akademisk examen som tar dig både högre och längre.

Välkommen till Campus Grythyttan.

Bli inspirerad av våra alumner

Vi har fantastiska alumner som arbetar över hela världen. De är en del av det breda kontaktnätet som gör Grythyttan så unikt. Låt dem inspirera dig att nå högre och längre. 

Vem möter du på Restaurang- och hotellhögskolan

Här kan du se några av de som undervisar på Restaurang- och hotellhögskolan. Vi har listat både gästföreläsare och lärare som du kommer möta under din tid hos oss på RHS i Grythyttan

Mischa Billing

Lärare på Sommelier och måltidskreatörprogrammet och lektor i Måltidskunskap vid RHS, Örebro universitet.

Mischa är jurymedlem i Sveriges Mästerkock TV4, nasolog, tidigare generalsekreterare för det internationella sommeliersamfundet (ASI), ledamot av Vinakademien i Sverige och mottagare av utmärkelser som Gastronomiska Akademiens Silvermedalj, Årets Vinprofil, Årets Näsa och Årets Hedertryffe.

Paul Svensson

Gästlärare vid RHS och hedersdoktor vid Örebro universitet

Paul är en av landets mest skickliga och inflytelserika kockar med hållbarhets- och framtidsfokus. Kreativ ledare på Fotografiska museet, Restaurangägare till Paul Taylor Lanthandel, kokboksförfattare, Tv-profil och mycket mer…

Sofia B Olsson

Gästföreläsare på Kulinarisk kock och måltidskreatörprogrammet

Kock och operativ chef på Vrå, Clarion Hotel Post

Sofia har arbetat som kock, souschef och kökschef för att sedan axla ett helhetsansvar som operativ chef under de gångna 10 åren. Hon är föreläsare och konsult inom ledarskap, hållbarhet,och restaurangkoncept. Deltagare i kockarnas kamp, samt årets kock som tävlande och jury, mottagit utmärkelser som Årets hållbara innovatör och Årets mentor samt placerats bland de bästa restaurangerna i Sverige med VRÅ.

Deltar också i ett flertal forskningsprojekt som drivs av Göteborgs Universitet för att driva en hållbar utveckling inom vattenbruk.

Visionär som drivs  av en stark övertygelse om att skapa en restaurang som är hållbar ur alla aspekter - miljö, socialt och ekonomiskt. 

Arvid Rosengren

Gästföreläsare och alumn på Sommelier och måltidskreatörprogrammet.

Arvid har arbetat på flertalet restauranger i Köpenhamn, tävlat i sommellerie där han kammat hem andra plats i Sommelier-SM 2009, tagit första platsen i Nordiska Mästerskapen 2009 och blev 2016 världsmästare i sommellerie i VM i Argentina, han var då den femtonde personen genom tiderna att ta hem den titeln.

Sedan 2015 är han bosatt i New York där han drivit restaurang och konsulterar, främst till privata kunder med stora vinsamlingar.

foto: Ricky Rhodes

Linda Pérez

Alumn och gästföreläsare på Sommelier och måltidskreatörprogrammet.

Läste klart sin utbildning hos oss 2007. Linda är en av sveriges vassaste vinpennor och har bland annat arbetat som hovmästare hos Mathias Dahlgren, Matsalen, som servitris på Frantzen/Lindeberg och som restaurangchef för Esperanto i Stockholm.

Hon har också studerat journalistik på Poppius journalistskola och arbetat för tidningen Gourmet och som vinredaktör för Allt om Vin. Den senaste tiden har hon varit med i Allt om Vins provningsgrupp, arbetat som vinskribent och redaktör för SvD Vin och grundat Wine Table (digitalt magasin för hantverksdrycker).


Idag arbetar Linda som chefredaktör för Wine Table och läser till Trädgårdsmästare på Skillebyholm.

Henrik Scander

Lärare och alumn på Sommelier och måltidskreatörprogrammet.

Undervisar främst inom Sommellerie med fokus på sommelierens praktiker såsom att kombinera mat och dryck, att prova professionellt samt hur sommelieren använder sitt hantverk för att erbjuda en bättre upplevelse. Henrik forskar också på hur uppfattningen av ’god smak’ konstrueras av strukturer i samhället, samt hur god smak kan användas för att skapa en bättre hälsa.   

Henrik har tidigare lång erfarenhet av restaurangbranschen som sommelier i både Sverige och Frankrike samt erfarenhet av olika dryckestävlingar både som tävlande och som arrangör. 

Christofer Johansson

Gästlärare på Kulinarisk kock och måltidskreatörprogrammet och alumn från Hotell och värdskapsprogrammet.

Driver tillsammans med kollegan och vännen Daniel Olsson Hotell Borgholm sedan 2019. Redan innan det var han ett välkänt namn inom Öländsk gastronomi och drev under några år hotell och restaurang Eksgården Krog & Rum på södra Öland. Han var tidigare kökschef på Krakas Krog på Gotland, har jobbat på internationella toppkrogar som The French Laundry i Napa Valley och har erfarenhet från flera stjärnkrogar i Europa.


Idag är Cristofer VD & Kreativt ansvarig på Hotell Borgholm.

Ragnhild Bolin

Lärare och alumn på Kulinarisk kock och måltiskreatörprogrammet.

Undervisar främst i kursen Kulinariskt hantverk I som är den första hantverkskursen för årskurs 1 samt i kursen Utveckling av måltidsupplevelser för studenterna i årskurs 3.

Ragnhild har tidigare jobbat på Bloom in the Park, Embassy of Sagrantinia, The More Bistro i Malmö och Flying Elk i Stockholm.

Vad kan du göra efter utbildningen

Är du nyfiken på vad du kan arbeta med efter våra utbildningar? Här presenterar vi några av våra alumner och visar vad de har gjort efter utbildningen och vad de jobbar med idag.

Anna Rönngren

Gästföreläsare och alumn vid Sommelier och måltidskreatörprogrammet.

Läste programmet Sommelier och måltidskreatör 2008-2011 samt tre kurser på avancerad nivå. Var även anställd vid RHS 2013-2015 som adjunkt med inriktning drycker. 
 
Anna har tidigare bland annat arbetat som vinkällaransvarig på Magnusson Fine Wine, chefssommelier på Frantzén, marknadsansvarig på Wine Finder och som föreläsare på Restaurangakademien, Umeå Universitet och på RHS i Grythyttan. Hon har skrivit provet till SM i sommelerie sedan 2016.

Idag är Anna Vinklubbs- & content manger för Tryffelsvinet.

Nicklas Wahlström

Alumn

Niclas Wahlström har en fil. kandidatexamen i Måltidskunskap och värdskap. Han har arbetat som köksmästare på anrika Den Gyldene Freden i Stockholm och föreläser och gästspelar på restauranger runt om i världen. Åren 2009 och 2010 ansvarade Niclas för Nobelmiddagen på Stadshuset och deltog i H.M. Konungens officiella 60-årsmiddag på Stockholms Slott och de officiella middagarna i Bryssel under Sveriges ordförandeskap i EU 2009.

Niclas har undervisat vid RHS och varit gastronomisk ledare vid öppnandet av Saluhallen Slakteriet i Västerås. Han är också en uppskattad kokboksförfattare och har bland annat skrivit den prisbelönta kokboken Smörgåsbord tillsammans med Gert Klötzke samt Nobelkokboken som år 2017 blev prisad som världens bästa kokbok.

Idag arbetar Niclas som Executive Chef på The Steam Hotel.

Louise Bergdal

Gästföreläsare och alumn vid Sommelier och måltidskreatörprogrammet.

Louise läste programmet Sommelier och måltidskreatör 2011-2014.
 
Louise har arbetat som vinkällaransvarig på Magnusson Fine Wine, som koordinator för provrummet Systembolaget HK och som inköpare på The Wine Team. Var även aktiv inom sommelierföreningen 2015-2019.

Idag arbetar Louise som VD förTryffelsvinet.

Henrik Mattsson

Alumn

Henrik har en fil. kandidatexamen i Måltidskunskap och värdskap och jobbar som frilansande journalist inom mat, dryck och vin. Han har drivit eventbolag inriktat mot mat och dryck och han har skrivit två böcker.

Idag äger och driver Henrik receptsidan Receptfavoriter.se.

Sara Døscher

Alumn 

Sara har en fil. kandidatexamen i Måltidskunskap och värdskap. Hon är sommelier och innehar Advanced Certificate of Wines and Spirits WSET och är snart klar med WSET Diploma. Sara har arbetat på Vinmonopolet som är Norges svar på Systembolaget och med vinimport på t ex Decanter i Brasilien.

Sara är författare och skriver om mat och vin, just nu skriver hon på sin femte bok.

Idag driver Sara eget företag med fokus på vinförmedling på www.saradoscher.no. Hon håller vinkurser, har en egen podcast "Fredagstipset" och sitter i juryn för www.diggmat.no (en restaurangguide för Oslo).

Foto: Line Dammen