Lärarutbildning vid Örebro universitet

Vanliga frågor

Student

Lämnar du inte in ett registerutdrag så kan du nekas att påbörja din VFU. Det är rektor/förskolechef (eller motsvarande) på VFU-platsen som avgör om du kan tas emot, inte lärarutbildningen på universitetet/högskolan. Läs mer: Registerutdrag hos polismyndigheten

Polismyndigheten skriver följande angående registerutdrag: ”Det finns inga krav på att den som ska visa registerutdrag ska lämna utdraget i ett oöppnat kuvert. Den person som registerutdraget gäller har alltså rätt att själv ta del av uppgifterna i utdraget före det lämnas till dig som arbetsgivare.”  Läs mer: https://polisen.se/tjanster-tillstand/belastningsregistret/information-till-arbetsgivare-om-registerutdrag/

Ja, har du rest från studieort Örebro till VFU-plats utanför stadsbussområdet är du berättigad till reseersättning. Ansökan ska göras digitalt inom två månader efter att du avslutat terminens VFU. Reseregler och ansökningsformulär når du via VFU-hemsidan: Information till dig som student (oru.se), se grön knapp mitt på sidan ”Resor under VFU” (inloggning till Studenttjänser krävs). Du laddar upp dina färdbiljetter i samband med att du gör reseansökan.

Ja, du har en personskadeförsäkring via Kammarkollegiet. Den ersätter dig för kroppsskada vid olycksfall, även när du är ute på VFU. Däremot kan du inte få ersättning om dina saker skulle gå sönder t.ex. kläder eller glasögon. Ett bra tips är att kolla med din hemförsäkring om den ersätter dig i sådana fall. 

Du kan läsa mer om din försäkring på Kammarkollegiets hemsida. Där står även information om försäkringar för studier utomlands. 

Om du som student blir sjuk under din VFU kontaktar du i första hand din VFU-handledare. Först och främst ska sjukfrånvaro tas igen inom ramen för kursen. Om ytterligare frågor uppstår, kontakta delkursansvarig. Information om delkursansvarig/kontaktperson finns på aktuellt Infoblad.

Om du läser ett campusförlagt lärarprogram är det Lärarutbildningen som fördelar alla VFU-platser och VFU genomförs vid förskolor och skolor där Örebro universitet har avtal om samverkan. Det är alltså inte tillåtet för dig som student att ordna en VFU-plats på egen hand på din hemort. VFU utanför universitetets avtalsområden sker endast i undantagsfall. Dispens kan ges om du har giltiga skäl eller vid tillfällig brist på VFU-platser inom ett ämne. Se dokumentet Giltiga skäl för förtur till viss VFU-placering vid speciella förhållanden och behov.

Om du läser ett lärarprogram som ges på distans (Kompletterande Pedagogisk Utbildning, KPU) är det Lärarutbildningen som fördelar VFU-platser inom universitetets avtalsområden.  Om du önskar VFU utanför område med VFU-avtal kan du ordna VFU-plats själv, under förutsättning att du meddelar detta via det VFU-formulär som används vid studiernas början.

Syftet med avtal om samverkan med skolhuvudman är att uppnå god kvalitet som bland annat innefattar handledarutbildning, deltagande i handledarträffar och lärarutbildardag. Detta är ett led i strävan mot likvärdighet i den verksamhetsförlagda utbildningen.

VFU innebär heltidsstudier. Hur tiden i förskolan/skolan ska planeras är beroende av kurs, kursmål, uppgifter och olika aktiviteter. Student och VFU-handledare planerar tillsammans. Om VFU-handledaren inte arbetar heltid följer du andra lärare/pedagoger i arbetslaget efter överenskommelse. Vid frågor eller osäkerhet om planering kontaktas delkursansvarig. Information om delkursansvarig/kontaktperson finns på aktuellt Infoblad.

VFU innebär heltidsstudier. Hur tiden i förskolan/skolan ska planeras är beroende av kurs och olika aktiviteter som du bör delta i. Tiden för uppgiften är också beroende av kursens mål och dessutom av uppgiftens karaktär och ska rymmas inom heltidsstudierna för VFU-kursen. Du och din VFU-handledare planerar tiden tillsammans. Om osäkerhet och frågor uppstår kontakta delkursansvarig. Information om vem som är delkursansvarig/kontaktperson finns på aktuellt infoblad.

Under de dagar VFU genomförs är det inte tillåtet för dig som student att vikariera. Läs mer:  Jäv och vikariat

För information om studier utomlands/utbytesstudier se sidan Internationella möjligheter.

En student vid Örebro universitets lärarutbildning har rätt att få kunskaper och färdigheter som förvärvats inom yrkesverksamhet validerade för eventuellt tillgodoräknande inom den verksamhetsförlagda utbildningen, VFU. För mer information vänd dig till studievägledare för aktuellt ämne (det ämne där VFU ingår).

Det kan se väldigt olika ut vid regionens förskolor och skolor. Det vanliga är att du som lärarstudent faller under samma regler som de anställda på förskolan/skolan. Den ordning som råder på din VFU-förskola/skola är troligen beslutad i samråd med lokala fackliga organisationer. Om du erbjuds att äta lunch tillsammans med barnen/eleverna så brukar det anses vara ”pedagogisk lunch” och då vara kostnadsfri. Kanske har de subventionerade priser på lunchkuponger om du inte äter ”pedagogisk lunch”, men det är upp till varje förskola/skola att besluta om detta. Det går också bra att du tar med dig egen matlåda som du äter på din rast.

Ett betygsbeslut kan inte överklagas. Om du som student upplever att examinationen av din VFU inte är rätt bedömd kan du begära att få beslutet omprövat, beroende på vad du tycker är fel.  Läs mer om omprövning och hur du går tillväga här.

VFU-handledare

VFU innebär heltidsstudier. Hur tiden i förskolan/skolan ska planeras är beroende av kurs, kursmål, uppgifter och olika aktiviteter. Student och VFU-handledare planerar tillsammans. Om du som VFU-handledare inte arbetar heltid följer studenten andra lärare/pedagoger i arbetslaget efter överenskommelse. Vid frågor eller osäkerhet om planering kontaktas delkursansvarig. Information om delkursansvarig/kontaktperson finns på aktuellt Infoblad.

VFU innebär heltidsstudier. Hur tiden i förskolan/skolan ska planeras är beroende av kurs och olika aktiviteter som studenten bör delta i. Tiden för uppgiften är också beroende av kursens mål och dessutom av uppgiftens karaktär och ska rymmas inom heltidsstudierna för VFU-kursen. Du och din student planerar tiden tillsammans. Om osäkerhet och frågor uppstår kontakta delkursansvarig. Information om vem som är delkursansvarig/kontaktperson finns på aktuellt infoblad.

Om din student blir sjuk under sin VFU kontaktar studenten i första hand dig som VFU-handledare. Först och främst ska sjukfrånvaro tas igen inom ramen för kursen. När det gäller längre sjukfrånvaro och vid frågor kring sjukfrånvaro och bedömning, kontaktar du delkursansvarig. Information om vem som är delkursansvarig/kontaktperson finns på aktuellt Infoblad.

VFU-samordnare

Under de dagar VFU genomförs är det inte tillåtet för studenten att vikariera vid sin VFU-förskola/skola. Läs mer:  Jäv och vikariat