Utbildningen innefattar både delar med ett tydligt fokus på den egna kreativa konstnärliga utvecklingen och skapandet, såväl som delar som ger fördjupade teoretiska, tekniska kunskaper och färdigheter. Dessa delar ges lika stort utrymme och möjlighet till utveckling och knyts samman i olika projekt.
Undervisningen bedrivs genom enskilda lektioner/enskild handledning, ensembleundervisning, seminarier, föreläsningar och clinics/workshops med musiker, kompositörer, producenter och personer från musikbranschen med professionell och aktuell kompetens.
Studenter ska vid examen ha nått en hög konstnärlig nivå och vara väl rustade som musiker i svensk och internationell musikbransch med god kännedom om både sina egna och branschens möjligheter.
Huvudinstrument/sång och Ensemble
Gestaltningskurserna Jazz och pop I-VI (termin 1-6) innehåller individuella och gemensamma huvudinstrument-/sånglektioner som kan synkas med aktuellt ensembleblock/-projekt, men också profileras med annat innehåll, specifikt inriktat mot det aktuella instrumentet/sång, andra genrer, tekniker och projekt. Kursen Jazz och pop VI (termin 6) avslutas med en examenskonsert.
Utöver huvudinstrument/sång infattar gestaltningskurserna Jazz och pop I-IV (termin 1-4) undervisning i två ensembleblock i resp kurs. Ensembleblocken innefattar olika stilar inom jazz- och popfältet, exempelvis swing och indiepop, liksom brasilianska och latinamerikanska musikstilar samt genrer inom världsmusikområdet. Dessutom ingår ett ensembleblock med musik av studenterna själva och ett studioprojekt. Ensembleblocken redovisas via konsert eller studioinspelning. Strukturen och progressionen i ensembledelen i utbildningen bygger på tydlig fördjupning inom ramen för mångfald. Lärare från andra kulturer och med engelska som undervisningsspråk är normalt förekommande, i synnerhet inom de brasilianska och latininriktade ensembleblocken liksom världsmusikfältet.
Utöver ensembleblocken innefattar kurserna Jazz och pop I-IV (termin 1-4) en terminskonsert där studenterna självständigt arbetar fram repertoaren. Scenisk musikalisk gestaltning ingår som en del i terminskonserterna.
I kursen Jazz och pop V (termin 5) ingår vid två tillfällen projektet ”Meet the Artist” där studenterna får träffa och samarbeta med en musiker/artist under några dagar. ”Meet the Artist” avslutas med en konsert med den aktuella artisten tillsammans med studenterna i kursen.
Möjlighet att regelbundet spela storband finns via Musikhögskolans storband.
Satslära/gehörslära, komposition/arrangering
Den musikteoretiska delen av utbildningen, som finns i kurserna Verktyg i Jazz och pop I-V (termin 1-5), ligger nära den gestaltande delen av utbildningen och är delvis praktiskt inriktad med eget skapande som utgångspunkt. Verktyg i Jazz och pop I (termin 1) utgår i hög grad från improvisation i gehörsläran och från komposition i satsläran. Verktyg i Jazz och pop IV (termin 4) är en arrangeringsinriktad kurs där studenterna arrangerar för stråkkvartett alternativt för blås- eller vokalgrupp med komp. Verktyg i Jazz och pop V (termin 5) är en kompositionsinriktad kurs där studenterna komponerar musik inför ett ensembleblock.
Övriga delar i utbildningen
Branschkunskap: entreprenöriellt förhållningssätt, målstyrning, musikbranschens organisation, juridik‚ ekonomi‚ eget företagande, presentationsteknik.
Musikhistoria.
Konsertprojekt med studenter från andra utbildningar
Puls – polyrytmik/polymetrik, timing och frasering.
Instuderingsteknik.
IT och musik. Notation i notskrivningsprogram.
Ljudteknik.
Ensemblepsykologi.
Fritt valda kurser inkl ev biinstrument.
Konstnärligt diskussionsforum. Tillsammans med studenter från övriga inriktningar inom konstnärliga kandidatprogrammmet.
Konstnärlig forskningsförberedelse.
Självständigt konstnärligt kandidatarbete, under sista terminen (termin 6). Arbetet innefattar en skriftlig del och en klingande del.