This page in English

Forskargrupp

Unga, hållbar utveckling och klimatförändringarna

Om gruppen

Gruppuppgifter

Kontaktperson

Maria Ojala

Forskningsämne

Forskningsmiljöer

 Ett plakat med texten Vår värld kännetecknas av ett antal globala hållbarhetsproblem såsom klimatförändringarna, utarmad biologisk mångfald och Covid-19-krisen. Inom detta forskningsområde studerar vi hur människor, med huvudfokus på unga från sen barndom till tidig vuxenålder, relaterar till dessa globala problem.

Tre underteman står i fokus:

(1) Hur hanterar barn och vuxna dessa globala problem och de känslor de väcker på ett psykologiskt plan? Hur hänger olika copingstrategier samman med olika aspekter av psykologiskt välbefinnande och medborgarengagemang? Vilka är de existentiella konsekvenserna av dessa risker och problem och hur skapas hopp och mening i detta sammanhang?

(2) Vilka faktorer kan förklara varför tonåringar och vuxna väljer att leva, eller inte leva, på ett hållbart vis? Det kan exempelvis handla om att välja klimatvänlig och hälsosam mat, återvinna och spara energi i hushållet. Varför är vissa ungdomar kollektivt engagerade och vilken betydelse har detta engagemang för deras framtidssyn?

(3) Tillämpad forskning där vi bedriver forskning om utbildning för hållbar utveckling, klimatkommunikation och interventioner av olika slag.

Vi använder både kvantitativa data (tvärsnittsdata och longitudinell data) och kvalitativ data i vår forskning och skriver även teoretiska artiklar. Forskningen bedrivs i nära samarbete med internationella forskare och forskare vid andra universitet i Sverige. Vi samarbetar också med olika samhällsaktörer och har deltagit i media vid ett flertal tillfällen både nationellt och internationellt. Vi håller regelbundet populärvetenskapliga presentationer och deltar i paneldiskussioner både nationellt och internationellt.

Finansiärer

  • Formas
  • Forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd (FORTE)