This page in English

Forskningsprojekt

Äldre personers sexualitet inom äldreomsorgen

Om projektet

Projektuppgifter

Projektstatus

Pågående 2022 - 2027

Kontaktperson

Thomas Strandberg

Sexualitet anses vara en grundläggande mänsklig rättighet och definieras av Världshälsoorganisationen som "ett tillstånd av fysiskt, känslomässigt, mentalt och socialt välbefinnande i relation till sexualiteten". Enligt internationella standarder är det staters ansvar att respektera, skydda och främja medborgares sexuella hälsa. För att uppfylla dessa krav krävs en positiv och respektfull inställning till sexualitet och sexuella relationer. Trots att sexualitet är en kontinuerlig del av människors liv, är äldre personers sexuella hälsa sällan i fokus. Detta kan delvis bero på den vanliga uppfattningen att äldre personer är asexuella. Denna uppfattning leder till att sexualitet hos äldre osynliggörs och inte beaktas i olika sammanhang. Äldreomsorgens utformning påverkas av en stereotyp bild av äldre personer som en homogen grupp, präglad av skörhet och beroende av omvårdnad. Detta medför att behov relaterade till sexualitet förbises och förbli osynliga. Äldre personers sexuella hälsa är en relevant område inom socialt arbete då det är av betydelse att äldreomsorgen ska beakta att äldre personer ska få leva ett värdigt liv och uppleva välbefinnande, vilket inkluderar den sexuella hälsan. Inom socialt arbete är det av betydelse att identifiera särskilda behov hos äldre och säkerställa att de får tillgång till samma välfärd som andra grupper i samhället.

Det övergripande syftet med forskningsprojektet är att studera och analysera hur äldre personers sexualitet beaktas och respekteras inom äldreomsorgen.

Avhandlingen kommer genomföras som en sammanläggningsavhandling, vilket innebär att den kommer bestå av tre delstudier och en kappa som integrerar de olika delstudierna.

Delstudie 1 är en scoping review som syftar till att utforska både boendes och vårdpersonals erfarenheter och attityder till sexualitet inom ramen för särskilda boenden. 

Delstudie 2 består av kvalitativa intervjuer med äldre personer på särskilt boende och syftar till att besvara frågan om hur äldre personer upplever att sexualitet beaktas och respekteras.

Delstudie 3 genomför genom en kvantitativ enkät innehållande ledning och omsorgspersonals attityder till äldre personers sexualitet på särskilt boende. 

Doktorand: Klara Le
Huvudhandledare: Thomas Strandberg
Biträdande handledare: Maria Bennich

Finansiärer

  • Örebro universitet