Vanliga frågor från studenter

Anmälan

Om du har glömt att anmäla dig till en salstentamen, kan du inte göra det i efterhand. Du får vänta till nästa tillfälle din tentamen ges. 

Om du ska skriva en salstentamen är anmälan obilgatorisk. Då måste du anmäla dig inom anmälningsperioden för att få skriva din tentamen. Då anmäler du dig i Studenttjänster. Det kommer upp en notis i Studenttjänster när anmälan till en tentamen har öppnat. Anmälan öppnar ca 25 dagar före din tentamen och stänger 7 dagar före. 

 

Om du ska skriva en hemtentamen eller göra någon annan form av examination kan anmälan vara obligatorisk, men inte alltid. Om du är osäker på om anmälan är obligatorisk på just din examination kan du fråga din lärare/institution. 

Om du måste anmäla dig gör du det i Studenttjänster. ANmälan öppnar ca 25 dagar före din tentamen och stänger 7 dagar före. 

Om du inte ser din anmälan till tentamen i Studenttjänser även fast anmälningsperioden är öppen ska du kontakta utbildningsadministrationen på din institution. Du kan också kontakta tentamensadministrationen på This is an email address.

Praktiska frågor inför en tentamen

Om du har kvar en tenta från en kurs du läst tidigare kan du se när den ska gå samt vart du ska skriva den i tentamensschemat

För att få komma i en tentasal måste du legitmera dig med en giltig legitimation. Om du inte har med dig det kommer tentamensvakterna inte att släppa in dig. Du måste därför snarast beställa en ny legitimation. Om du inte hinner få den nya legitimationen innan din tentamen, får du vänta till nästa tillfälle din tentamen ges. 

Du får ta med: 

 • Den utrustning du behöver för att slutföra din tentamen. På en analog tentamen är det en penna och ett sudd, på en digital tentamen är det en dator och laddare.
 • De hjälpmedel som läraren har godkänt. Det kan till exempel vara miniräknare, lexikon, formelsamling etc. Då ska läraren uttryckligen sagt det i förväg. Om du är osäker på vilka tillåtna hjälpmedel du får ha kan du fråga tentamensvakten.
 • Mat och dryck. Men visa hänsyn. OBS! Alla tentamenssalar när nötfria.
 • Medicinsk utrustning såsom t.ex. insulinpump/mätare och adrenalinpenna. Om du behöver ha med dig medicinsk utrustning uppmärksamma tentamensvakterna om detta när du legitimerar dig. Följ vakternas instruktioner. 

Du får inte ta med: 

 • Ytterkläder och väskor. De hänger du upp/in där vakterna anvisar. I vissa salar finns det skåp, i andra krokar. Kom ihåg eget hänglås om du ska skriva i L001 eller L003.
 • Mobiltelefon. Det måste vara helt avstängd och undanstoppad på anvisad plats. 
 • Övrig elektronisk utrustning, såsom smartwatch, örsnäckor m.m. Du får inte heller ha något kopplat till datorns USB-port. 
 • Klockor och armbandsur.
 • Datorväskor, dator- och ipadskal och liknande. 
 • Pennfodral. Ta ur det du behöver och lägg sedan undan fodralet. 
 • Hjälpmedel som inte är specificerat av läraren. 

Ja, det får du. Du får ha med både mat och dryck, men visa hänsyn. Välj t.ex. inte mat som luktar starkt eller förpackningar som prasslar mycket m.m. 

OBS! Alla våra tentamenssalar är nötfria
Våra anpassade tentamenssalar är dessutom citrusfria. Dit får man inte ha med sig citrusfrukter. 

Du kan se i vilken tentamenssal din tentamen ska skriva i ditt kursschema. Salen brukar dyka upp i schemat några dagar före tentamen, men absolut senast dagen före. 

Om du släpar med en tentamen och därför inte har ett kursschema för den kursen kan du se salen i det allmänna tentamensschemat. 

Resultat/betyg

Om du kan se din tentamen, men inga kommentarer, har läraren förmodligen inte skrivit några. Alla lärare skriver inte kommentarer på alla tentor. 

Om det inte gått 15 arbetsdagar så är det förmodligen så att läraren inte rättat klart än. Om det har gått 15 arbetsdagar eller mer så har de rättade tentorna inte publicerats än. Om du inte kan se din tentamen efter 15 arbetsdagar kontakta din lärare/institution. 

Om du inte kan se ditt resultat i Studenttjänster när bedömningsperioden är över (15 arbetsdagar) kan du kontakta din lärare7institution. 

Läraren har 15 arbetsdagar på sig att rätta din tentamen. När läraren rättat färdigt och har satt betyg kan du se ditt resultat i i Studenttjänster/Ladok student. 
Om du skrivit en digital sals- eller hemtentamen kommer du kunna se din färdigrättade tentamen i WISEflow och om läraren skrivit kommentarer kan du även se dessa. 
Om du skrivit en skrifitlig salstentamen kan du se din inskannade tentamen med lärarens kommentarer i Studenttjänster. 

Övriga frågor

En tentamen är ett prov som du som student skriver inom din kurs. Den ska testa dina kunskaper på den kurs du går och motsvarar ett visst antal högskolepoäng (hp). Det finns tentamen för hel kurs och då är en tentamen värd 7,5, 15 eller 30 hp. Men det finns tentamen som testar din kunskaper i bara en del av en kurs och kan då motsvara färre hp. Då har du ofta andra examinationer för de resterande poängen på din kurs. 

För att kunna avsluta din kurs måste du få godkänt på alla examinationer inom den kursen, inklusive tentamen.

Om du inte får godkänt på din tentamen kan du skriva en omtentamen. Det är samma kunskaper som ska testas, men det kan vara andra frågor. En omtentamen brukar ges några veckor efter det ordinarie tillfället. Kom ihåg att anmäla dig! Som student vid Örebro universitet har du obegränsat antal försök att klara varje tentamen. 

När en kurs ska lägga ner får du som student tre försök på dig att skriva en tenta som du har kvar från den kursen. 

Om du vill veta när dessa tillfällen ges kan du se tentamensschemat eller ta kontakt med studievägledare/utbildnings- och forskningsadministratör vid aktuell institution.

För att få skriva din tenta måste du annäla dig till den.
Det gör du via den här sidan: Utfasning av examination