SpecUL - Specialpedagogik, Utveckling och Lärande

Om forskningsmiljön
Miljöuppgifter
Kontaktperson
Forskningsmiljön Specialpedagogik, Utveckling och Lärande (SpecUL) är en tvärvetenskaplig forskningsmiljö som är öppen för deltagare från olika institutioner. Forskningsinriktningar inom miljön ställer frågor om möjligheter och hinder i barns och elevers lärande och mående i skolan, särskilt gällande relationen mellan individ och lärandemiljö. Det medför inte minst ett intresse för sociopolitiska aspekter av utbildning och lärande. Forskningen rör därför ofta tillgänglighet, delaktighet och inkludering på olika nivåer i utbildningssystemet.
Forskningsmiljön är värd för två forskningsgrupper: Kom till tals och Utbildning av människor i sårbara livssituationer. Inom dessa grupper pågår samarbete om forskning som är närliggande. Miljön genomför seminarier då vi möts kring gemensamma utvecklingsfrågor och texter som produceras i miljön. Den forskning som bedrivs rör exempelvis följande forskningsområden:
- Feedback och bedömning
- Historiska perspektiv på specialpedagogik
- IKT som hjälpmedel
- Internationell och jämförande specialpedagogik
- Kommunikation, tal, språk och hörsel
- Pedagogiska konsekvenser av barns funktionsnedsättningar
- Policy och värdegrundsfrågor
- Professionell samverkan
- Specialpedagogiska organisationsformer
- Utvecklingssamtal och handledning
Deltagarna i den specialpedagogiska forskningsmiljön är aktiva med forskningsprojekt, seminarieverksamhet, ansöknings- och artikelskrivande, redaktörskap, peer review-arbete, nationellt och internationellt samarbete samt arrangerande av och deltagande i konferenser.
Nätverk som forskarna deltar i:
- Det svenska nätverket för funktionshindersforskning, SWENDR
- European Educational Research Association, EERA
- Kollegium för livsvärldsfenomenologisk forskning, Göteborgs universitet
- Nordic Educational Research Association, NERA
- Society for Text and Discourse, St&d
- Svensk Intresseförening för Tal och Språk, SITS
- Swedish Educational Research Association, SWERA
Utöver detta har enskilda forskare samarbeten med forskare från bland annat Danmark, Norge, Luxemburg, Polen, Tyskland, Ukraina, USA och England.
Forskningsmiljön leds under det akademiska året 2024/25 av en styrgrupp bestående av universitetsadjunkt Britt-Marie Bader och professor Thomas Barow.
Forskargrupper
Forskningsprojekt
Pågående projekt
- Den digitala läskompisen
- Förbättra deltagandet och säkerställa rätten till utbildning för barn med intellektuell funktionsnedsättning: utveckla kapaciteter och möjligheter
- Kvalitativ utbildning och välfärd för barn i utsatta livssituationer: Utveckling och säkerställande av personalens kompetens för holistiska stödsystem i Ukraina, Polen och Sverige
- Vägen mot samverkan för bildning i anpassad grundskola