Helen Lindner
Tjänstetitel: Universitetslektor Organisation: Institutionen för hälsovetenskaperTelefon: 019 303734
Rum: P2152

Om Helen Lindner
Jag är universitetslektor i arbetsterapeutprogrammet vid Örebro universitet. Jag har en kandidatexamen i farmakologi vid University College, London, England, en masterexamen i medicinsk informatik vid London Universitet och en kandidatexamen i arbetsterapi vid Örebro Universitet. I 2013 tog jag en doktorsexamen i medicinsk vetenskap vid Örebro Universitet. Jag undervisar aktivitetsbaserad kognitiv rehabilitering och arbetar som klinisk arbetsterapeut med patienter som har lindriga till svåra kognitiva funktionsnedsättningar på Region Örebro Län.
Forskning
Mina två huvudsakliga forskningsintressen är (i) att undersöka kognitiva funktioner hos individer med flera funktionsnedsättningar (fig.1), och (ii) lärandeprocessen och hjärnan vid användning av en multifunktionell proteshand (fig.2). Jag använder bl a ögonstyrningsteknik och rörelseanalys för att kvantifiera och förstå uppmärksamhet, visuospatial förmåga, kognitiv belastning och rörelser i olika patientgrupper och aktiviteter. Mitt forskningsmål är att integrera forskningsresultaten i klinisk praxis.
Undervisning
Jag är kursansvarig för en kurs som handlar om arbetsterapi för personer med kognitiva, pyskiska och neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Jag föreläser basala farmakologi för arbetsterapeutsstudenter och hur läkemedel påverkar arbetsterapeutiska insatser. Jag är bihandledare till en doktorand som forskar i behandling för barn med dysmeli utifrån ett långsiktigt perspektiv.
Klinisk verksamhet
Jag arbetar deltid som arbetsterapeut på Vuxenhabiliteringen, Region Örebro Län. Mina två arbetsuppgifter är att (1) använda ögonstyrningsteknik i att träna patienter med kognitiva funktionsnedsättningar och/eller kommunikationssvårigheter, (2) använda en sensoriskbaserad behandlingsmiljö (Upplevelsen) vid behandling av patienter med sensoriska svårigheter, t ex. barn och vuxna med autismspekturmtillstånd.
Samarbeten
Jag har två pågående forskningssamarbeten med forskarna vid universitet av Tokyo, Japan och vid universitet av New Brunswick, Kanada. Ett projekt handlar om att utveckla den japanska versionen av Assessment of Capacity for Myoelectric Control. Ett annat projekt handlar om den lärandeprocessen vid användning av en multifunktionell proteshand.
Forskningsprojekt
- Användning av datorbaserad ögonstyrning i kommunikation för personer med flerfunktionsnedsättning(FFN) utan tal
- Bedömning av förmågan att styra en myoelektrisk protes - Assessment of Capacity for Myoelectric Control (ACMC)
- Dysmeli - tidiga insatser och senare utfall
- Glasögon med ögonspårning för att mäta kognitiv belastning hos bioniska handprotesanvändare
- Kan handledsrörelser minska kompensatoriska rörelser hos armprotesanvändare
- Nytta och användning av myoelektrisk protes
- Personals insatser i att förebygga samt minska smittspridning i kommunala dagverksamheter för äldre personer i ljuset av Covid-19 pandemin
- Traumatic limb amputation and depression risk