This page in English

Forskargrupp

Antimikrobiell terapi

Om gruppen

Gruppuppgifter

Kontaktperson

Hazem Khalaf

Forskningsämne

Antibiotikaresistensen har ökat kraftigt globalt och orsakar begränsningar i behandlingsalternativ. Utvecklingen av nya strategier för att bekämpa infektioner är akut, och antimikrobiella peptider utgör ett lovande alternativ till traditionella antibiotika inom humanmedicin.
Vår forskning har under det senaste decenniet fokuserat på utveckling och karakterisering av nya terapeutiska strategier mot sjukdomsframkallande bakterier genom att använda en specifik grupp av antimikrobiella peptider, bakteriociner. Dessa peptider är katjoniska och amfipatiska och dödar mikroorganismer genom att snabbt permeabilisera deras negativt laddade membran. De antimikrobiella och antiinflammatoriska egenskaperna hos dessa peptider undersöks för att karakterisera och förstå värd-mikrobinteraktion, intracellulär signalering och frisättning av inflammatoriska markörer. Vi har under många år arbetat inom området värd-mikrobinteraktion och inflammation.

Närbilder tagna genom mikroskåp.


Vår forskning har under senare år utvecklats till att inkludera virala patogener, och vi visar på ett övertygande sätt att bakteriociner kraftfullt eliminerar virus genom att förstöra deras höljen (lipidmembran), inklusive SARS-CoV-2 och flera flavivirus stammar. Vår hypotes är att bakteriociner har hög affinitet till höljeförsedda virus och riktar sig mot specifika viruspartiklar baserat på deras lipidsammansättning, med högre specificitet mot virus som förvärvar sitt hölje från intracellulära organeller, såsom det endoplasmatiska retiklet. Forskningsresultat från gruppen har resulterat i identifiering av diagnostiska markörer och i nya innovationer och patent som för närvarande utvecklas till effektiva behandlingar mot bakterie- och virusinfektioner.

Vår forskningsgrupp, tillsammans med nationella och internationella experter, adresserar samhällsaktuella och kvalificerade medicinska problem genom att utveckla terapeutiska teknologier för att behandla och förebygga bakterie- och virusinfektioner, och inkluderar:

  • Daniel Aili (Prof. Linköping Univ.)
  • Kristiina Oksman (Prof. LTU)
  • Johan Junker (Assoc. Prof. Linköping Univ. Hospital)
  • Jorma Hinkula (Prof. Linköping Univ.)
  • Per Eugen Kristiansen (Assoc. Prof. Oslo Univ.)
  • Maria Lerm (Prof. Linköping Univ.)
  • Robert Selegård (Assoc. Prof. SGI)

Finansiärer

  • KK-Stiftelsen
  • Stiftelsen för Strategisk Forskning
  • Vetenskapsrådet (VR)