Forskningsmiljöer inom lärarutbildningen

Det finns flera forskningsmiljöer kopplade till lärarutbildningen. Den utbildningsvetenskapliga forskningen omfattar både didaktisk forskning och kritisk utbildningsforskning.
-
ESERGO - Environmental and Sustainability Education Research Group Örebro
ESERGO arbetar med empiriska och teoretiska studier av miljö- och hållbarhetsutbildning, med specifikt fokus på de etiska och politiska aspekterna.
-
Matematikdidaktik
Forskningen förenas kring praktikbaserad forskning på lärande och undervisning med inriktning mot matematik.
-
ReCEL - Research on Children's Education and Learning
Forskningsmiljön ReCEL samlar forskare och doktorander vid Örebro universitet som bedriver forskning inom forskningsområdet barns utbildning och lärande.
-
SpecUL - Specialpedagogik, Utveckling och Lärande
Forskningsmiljön Utbildning och Demokrati samlar forskare som är verksamma inom läroplansteori, utbildningshistoria, didaktik och utbildningsfilosofi.
-
Utbildning och Demokrati
Utbildning och Demokrati samlar forskare som är verksamma inom läroplansteori, utbildningshistoria, didaktik och utbildningsfilosofi.
Nyheter om lärarutbildningen
-
Ny bok belyser Förintelsen i relation till Sverige
När Izabela Dahl började undervisa om Förintelsen upptäckte hon att det saknades en svensk kursbok i ämnet. Det blev startpunkten för antologin Förintelsen & Sverige, där forskare belyser hur Förintelsen blivit en del av Sveriges historia och kulturarv.
-
Hur idéer om framtiden påverkar utbildning
FN har globala riktlinjer för hur utbildning bör utformas. Franziska Primus visar i sin doktorsavhandling i pedagogik vid Örebro universitet vilka föreställningar om framtiden som ligger till grund för målen.
-
Så fungerar yrkesverksamma lärare i utbildningen av lärare
De adjungerade adjunkterna bidrar med den verklighetsnära, autentiska utbildningssituationen till universitetets utbildning och forskning. Det konstaterar Björn Tolgfors som följt upp de yrkesverksamma lärare som blev en del av lärarutbildningen.
-
Ny rapport: Skolor måste ha en strategi för digitala pennor
Digitala pennor i skolan kan vara bra. Men om de ska fungera krävs större strategiska satsningar från skolor och kommuner. Barn i skolan bör kunna använda en uppsjö av olika verktyg för att skriva, räkna och teckna visar en ny vetenskaplig rapport.
-
Vanor hinder för lärare att lära av varandra
Med kollegialt lärande ska lärare tillsammans utveckla sitt sätt att arbeta. Kollektiva vanor är däremot ett hinder för förbättringar. Den slutsatsen drar forskarna i en studie vid Örebro universitet.