ESERGO - Environmental and Sustainability Education Research Group Örebro

ESERGO arbetar med empiriska och teoretiska studier av miljö- och hållbarhetsutbildning, med specifikt fokus på de etiska och politiska aspekterna.
Om forskningsmiljön
Miljöuppgifter
ESERGO är en forskningsmiljö som har vuxit fram ur och bygger vidare på den tidigare forskningsgruppen SMED (Studies of Meaning-making in Educational Discourses) som etablerades 2003 i samarbete mellan forskare från Örebro universitet och Uppsala universitet. Ett övergripande mål för ESERGO är att skapa nya sätt att förstå relationen mellan sociala och ekologiska system och hur detta kan och bör inkluderas i utbildning. Forskningsmiljön har ett specifikt intresse för pluralistiska förhållningssätt där olika etiska och politiska perspektiv lyfts fram för kritisk granskning.
Miljöns intresse för utbildningens etiska dimension innebär ett fokus på moraliska relationer mellan generationer, människa och icke-mänskliga djur, samt mellan globala nord och syd. Det politiska intresset rör bland annat kritiska analyser av globalisering, neo-liberalism, fredsfrågor, populism och deras implikationer för utbildning. I de här analyserna används bland annat postkoloniala, feministiska, agonistiska och posthumana teoribildningar.
En annan central teoretisk och metodologisk utgångspunkt för gruppens forskning är John Deweys pragmatiska filosofi och hans syn på utbildningens demokratiska potential. Det betyder att miljön strävar efter att utveckla alternativ till traditionella dualismer så som teori-praktik, tanke-handling, fakta-värden, människa-natur och universalism-partikularism. Det betyder också att miljöns medlemmar genomför transaktionella och diskursteoretiska analyser av till exempel klassrumspraktik, intervjumaterial och policytexter.
Ytterligare en gemensam utgångpunkt utgörs av didaktisk teori. I sin forskning om utbildning, undervisning och lärande bygger miljön på den tyska och nordiska didaktiska traditionen. Detta innebär att utbildning ses som en öppen process där lärare genom sina val av undervisningsmetoder och utbildningsinnehåll skapar förutsättningar för elevers meningsskapande. Med meningsskapande avses såväl lärande av kunskap som socialisation av normer och värden samt personlighetsutveckling. Det didaktiska perspektivet betyder att forskningsintresset riktas mot utbildningens praktik och de problem och frågor som där uppstår. Syftet med forskningen är att skapa teorier, modeller och begrepp som kan stärka lärares professionalitet och utgöra en vetenskaplig grund för deras reflektioner och val i undervisningen.
Forskningen inom miljön är indelad i två grupper som arbetar mycket nära varandra:
- Kritiska perspektiv på miljö och hållbarhetsutbildning
- Pedagogiska förbättringsprocesser och hållbarhet
Styrgruppen består av:
Johan Öhman, Louise Sund, Erik Andersson, Ásgeir Tryggvason och Linnea Urberg.
Forskningsprojekt
Pågående projekt
Forskargrupper inom miljön
Publikationer inom miljön
Aktuellt från ESERGO
-
En klassiker inom miljödidaktik nu tillgänglig för nedladdning
Boken Education for Sustainable Development. Nature, School and Democracy, som närmast kan betraktas som en klassiker inom miljö- och hållbarhetsdidaktik finns nu tillgänglig för gratis nedladdning från ESERGO:s hemsida.
-
Vägen viktigare än målet när äldre studerar
Nya tankar och idéer, samtal om livet och döden, och relationer med andra deltagare är ofta viktigare än själva ämnet för äldre som deltar i studiecirklar.
-
Ny artikel om lärares syften och didaktiska principer i undervisningen av seniorer
Esergo-forskaren Magnus Schoultz presenterar i en ny artikel två förhållningssätt som lärare använder till undervisningen av seniorer.
-
ESERGO besöktes av Jonas Andreasen Lysgaard från Danmarks institut for Pædagogik og Uddannelse (DPU)
Den 11 maj fick ESERGO besök av Jonas Andreasen Lysgaard som är en av Danmarks främsta forskare inom miljö- och hållbarhetsbildning. Under ett heldagsseminarium diskuterades forskning och framtida samarbeten.
-
Ny artikel om moraliskt lärande och förnekelse i miljö- och hållbarhetsutbildning
I en ny artikel presenterar ESERGO-forskarna Louise Sund och Johan Öhman en ny transaktionell modell för moraliskt lärande. Modellen kan ge lärare stöd när de möter elevers förnekelse i undervisning om hållbar utveckling.
-
Ny artikel av Karin Sjödin (ESERGO), Mikael Quennerstedt och Johan Öhman (ESERGO)
I en ny artikel visar Karin Sjödin (ESERGO), Mikael Quennerstedt och Johan Öhman (ESERGO) de olika innebörder som friluftsliv har i ämneslärarutbildningen.
-
Samtal om fredsfrämjande
Sanela Bajramović från ESERGO deltog i samtal om hur fred kan främjas innan, under och efter väpnade konflikter.
-
ESERGO deltog vid rektors höstmingel vid Örebro universitet
-
Seminarium om miljö- och hållbarhetsutbildning Invitational Seminar on Environmental Education (ESE)
ESERGO deltog och var med och arrangerade det internationella seminariet om miljö- och hållbarhetsutbildning ”Invitational Seminar on Environmental Education (ESE)".