POCSUS: Psychology of Climate change and Sustainability
Om gruppen
Gruppuppgifter
Kontaktperson
Forskningsämne
Forskningsmiljöer
POCSUS är en del av CESSS (Centrum för samhällsvetenskaplig miljö- och hållbarhetsforskning). Gruppen består av forskare inom psykologi som är intresserade av, och som forskar om, hållbarhetsfrågor ur ett psykologiskt perspektiv. Vi tar utgångspunkt i FN:s hållbarhetsmål där olika hållbarhetsutmaningar som klimatförändringarna, hälsofrågor och utbildning ses som sammanflätade. Förutom forskning är vi också intresserade av att inkludera hållbarhetsfrågor i utbildning inom psykologin vid Örebro universitet.
Forskning som vi är intresserade av inkluderar följande teman:
Många av de mest akuta hållbarhetsproblemen, såsom klimatförändringarna och föroreningar av olika slag, är förankrade i människors livsstilar och beteenden. För att kunna nå ett mer hållbart samhälle är det därför viktigt med en ökad förståelse för dessa beteenden och val i vardagslivet (konsumtion, val av transportmedel, energisparande, föroreningar av vattendrag o.s.v.) och här kan psykologisk kunskap spela en viktig roll.
Eftersom ett problem som exempelvis klimatförändringarna inte kommer att lösas på individnivå är det också viktigt att främja transformativt lärande som kan hjälpa människor att bli aktiva och kritiska medborgare i processen att omvandla vårt samhälle i en mer hållbar riktning. Vi är till exempel intresserade av vilken roll känslor spelar i denna typ av lärande och hur vi kan främja framtidskompetens hos människor.
Hur hanterar barn och vuxna hållbarhetsproblemen och de känslor de väcker på ett psykologiskt plan? Hur hänger olika copingstrategier samman med olika aspekter av psykologiskt välbefinnande och medborgarengagemang? Vilka är de existentiella konsekvenserna av dessa risker och problem och hur skapas hopp och mening i detta sammanhang?
Vi har kompetens både i att använda kvantitativa metoder, i form av tvärsnitts- och longitudinella enkätstudier och experiment, samt kvalitativa metoder i form av intervjustudier och analyser av skriftligt material.
Forskningsassistent Kalle Kallio Strand är också delaktig i denna forskargrupp.
Vilken roll spelar klimatoro i ungas liv och lärandeprocesser? En långtidsstudie (finansierat av VR)
Är vetenskapen att lita på? Ungas attityder, emotioner och tillit gällande klimatforskning (finansierat av Forte)