Frågor och svar som ny student

Två studenter som går med sina cyklar på campus.

Har du kommit in på Örebro universitet och har funderingar inför det? Här svarar vi på de vanligaste frågorna du som blivit antagen kan ha.

Hur ansöker jag för att få CSN? Var hittar jag min kurslitteratur? Hur funkar det med bostad i Örebro? Det är några av de frågorna du kanske har när du har blivit antagen till universitetet. Nedan hittar du svaren på de och flera andra vanliga frågor.

Antagning och registrering

När det första antagningsbeskedet kommer så får du reda på om du är antagen, reservlistad eller struken till de utbildningar du har anmält dig till. 

Om du är antagen eller reservlistad till ditt förstaval och fortfarande vill läsa den utbildningen, så är det viktigt att du tackar ja till din plats. Du tackar ja till din plats på antagning.se under ”Mina sidor”

Här kan du logga in på antagning.se

Här kan du läsa mer om första antagningsbeskedet på antagning.se.

Om du har blivit antagen och vill ha din plats eller vill stå kvar som reserv behöver du inte svara på det andra antagningsbeskedet.

Du kommer att få meddelande om information om upprop och registrering. Har du frågor om reservantagning, registrering, upprop, schema eller kursinnehåll kan du vända dig till din studievägledare. 

Du hittar kontaktuppgifter till våra studievägledare här.

Du kan registrera dig efter andra antagningsbeskedet cirka två veckor innan kursstart. Det är viktigt att du registrerar dig för att behålla din plats. 

Här kan du registrerar dig som student vid Örebro universitet. 

ORU-konto

När du registrerar dig så skapar du samtidigt ett ORU-konto. ORU-kontot är personligt och du använder det under hela din studietid. Det gör att du har tillgång till digitala tjänster så som Studenttjänster och Bb Learn. (Läs mer om dem längre ner i listan).

Läs mer om ORU-konto.

Generellt behöver du inte söka kurser inför din första termin om du läser ett program på helfart. Du behöver dock söka kurser på antagning.se kommande terminer. Det är inget du behöver göra nu utan görs senare på läsåret. 

Förberedelser

Utbildningsplan

Ditt program är uppdelat i flera kurser. Varje kurs har en egen kursplan med en lista på kurslitteratur. För att hitta din kurslitteratur behöver du veta vilken kurs du ska läsa. I utbildningsplanen ser du i vilken ordning du ska läsa kurserna på ditt program. Sök på ditt program för att hitta utbildningsplanen.

Här kan du söka fram din utbildningsplan.

Kursplan

När du vet vilken kurs du ska läsa kan du söka efter kursplanen. Längst ner i kursplanen hittar du vilken kurslitteratur du behöver. Du hittar din kursplan via Studenttjänster eller så kan du söka efter den via länken nedan.

Här kan du söka fram din kursplan och tillhörande kurslitteratur.

Ditt schema ska vara färdigt fyra veckor före kursstart. Om du inte kan hitta det då så rekommenderar vi dig att kontakta din studievägledare. 

Här kan du hitta ditt schema när det är publicerat.

Bb Learn

Du kommer åt Bb Learn efter du har registrerat dig och skapat ett ORU-konto. På Bb Learn publiceras kursmaterial och kursinformation. Du kan även kommunicera med dina lärare där.

Studenttjänster

Du kommer åt Studenttjänster efter att du har registrerat dig och skapat ett ORU-konto. På Studenttjänster kan du bland annat se ditt schema, dina resultat, anmäla dig till tentamen med mera.

Här kan du registrera dig.

Här kan du skapa ditt ORU-konto.

Det finns datorsalar som studenter har tillgång till. Om du har undervisning som kräver en speciell programvara så finns det på dessa datorer. Du kan även låna en dator för att skriva tentamen.

Vi skulle dock rekommendera dig att ta med en egen dator för inlämningar och dylikt. Du behöver inte ha en avancerad dator, du kommer mest behöva den till ordbehandlingsprogram och blackboard.

Du hitta allt du behöver veta för att ansöka om studiemedel på csn.se. 

Här har du länken till hur du ansöker om studiemedel.

Från csn.se:

"Det är bra att ansöka så fort du vet vad och var du ska studera. Du behöver alltså inte vänta tills du har blivit antagen.

Du kan också ansöka senare, till och med när du har börjat studera. Men dröj inte för länge – tänk på att du bara kan få studiemedel för fyra veckor bakåt i tiden, räknat från veckan innan din ansökan kom in till CSN.

Om du ska läsa flera terminer är det bra att söka studiemedel för ett helt läsår på en gång. Du kan söka för högst ett år i taget."

Om du läser ett program på helfart så är en termin på 30 hp. 

En termin på helfart är vanligtvis på 20 veckor och 30 högskolepoäng (hp). Du läser alltså oftast 1,5 hp i veckan. 

Bostad och hitta hit

Vi förstår att du som flyttar hit kan ha många frågor kring boende i Örebro. Vi har därför gjort en sida "Studentboende" där vi svarar på nästan alla frågor kring boende. Om vi inte har svaret så finns det användbara länkar där du kan hitta ditt svar. 

Du hittar sidan "Studentboende" här.

I Örebro finns två campus, Almby och USÖ. Om du vill bo nära dem så rekommenderar vi Ladugårdsängen, Sörbyängen, Tybble, Almby och Öster. I Örebro är det dock nära till det mesta så våra studenter bor utspritt över stan. 

Om du vill få bättre koll på Örebros bostadsområden så hittar du en karta här (pdf).

Vi har tre program som har majoriteten av sina föreläsningar på våra två mindre campus. De programmen är: 

  • Läkarprogrammet som i huvudsak har sina föreläsningar på Campus USÖ
  • Kulinarisk kock och måltidskreatör som i huvudsak har sina föreläsningar på Campus Grythyttan
  • Sommelier och måltidskreatör som i huvudsak har sina föreläsningar på Campus Grythyttan

Så läser du ett annat program än dessa tre så kommer du ha majoriteten av dina föreläsningar på Campus Almby. Här kan du läsa mer om våra campus.

Introduktion och studentliv

Att vara student är mer än bara föreläsningar och tentor. Du kommer även träffa nya vänner, lära känna en ny stad och mycket mer.

Se mer om studentlivet i Örebro här.

Har du frågor kring din utbildning?

Har du specifika frågor som rör din utbildning så ska du vända dig till våra studievägledare. Det kan vara frågor om programmets upplägg, kursers innehåll eller hur du ska lägga upp dina studier. Våra studievägledare kan också besvara frågor kring antagningspoäng, behörighet och examen.

Handelshögskolan (HH): This is an email address

Institutionen för humaniora, utbildnings- och samhällsvetenskap (HumUS): This is an email address

Institutionen för hälsovetenskaper (HV): This is an email address

Institutionen för beteende-, social- och rättsvetenskap (BSR): This is an email address

Institutionen för medicinska vetenskaper (MV): This is an email address

Institutionen för naturvetenskap och teknik (NT): This is an email address

Lärarutbildning: This is an email address

Musikhögskolan (MH): This is an email address

Restaurang- och hotellhögskolan (RHS): This is an email address