Lärarutbildning vid Örebro universitet

Snabbspår för nyanlända lärare och förskollärare med utländsk lärarexamen, distans

Bild

Snabbspår för lärare och förskollärare är en statlig satsning som riktar sig till arabisktalande som har en lärarexamen från ett land utanför EU. Utbildningen vänder sig till den som är arbetssökande och inskriven på Arbetsförmedlingen.

Snabbspåret ger under 26 veckor introduktion till arbete i svenska förskola och skola och ges i samarbete med Arbetsförmedlingen. Målet på lång sikt är att fler ska erhålla svensk lärarlegitimation.

Utbildningen sker på distans med cirka fem träffar på Örebro universitet och distansstudier däremellan. Distansstudierna bedrivs i regel på ett lokalt lärcentrum. Måndagar och tisdagar sker teoretiska studier. Övriga dagar varvas studier i svenska med praktik i hemkommunen.  De veckor som inte innehåller praktik, exempelvis kursveckorna före sommaren, fylls istället med teoretiska distansstudier. Under åtta sommarveckor är det uppehåll i universitetsstudierna men undervisning sker då i svenska språket.

Kursinnehåll

  • Kunskap om styrning av svensk skola och förskola, utbildningssystem, barns och elevers lärande, värdegrundsfrågor och pedagogiskt ledarskap.
  • Arbetsplatsförlagt lärande i förskola/skola varvat med studier i svenska.
  • Studievägledning som visar vägar mot en svensk lärarlegitimation.

Kursdatum

Kursstart är måndag 20 april 2020 och kursen pågår till fredag 18 december 2020. 22 juni till 14 augusti sker heltidsstudier i svenska på hemorten.

Ansökan

Du ansöker senast den 6 mars direkt till Örebro universitet via länk till anmälan här nedan.

Varmt välkommen med din ansökan!

Har du frågor kan du mejla This is an email address på svenska eller på arabiska.

Kontakt

Du når oss lättast på e-post: This is an email address

Telefon: 019-30 30 00 (vxl)

Marie Holm, samordnare

Malin Kronqvist Håård, kursansvarig

Anders Nordquist, kursansvarig

Tafida Kayaci, kurslärare

Layla Abou Tacca, kurslärare