Hållbar utveckling inom högre utbildning

Örebro universitet har ett myndighetsuppdrag som innebär att hållbar utveckling ska integreras i alla utbildningar.
Centrala begrepp
Hållbar utveckling har tre dimensioner:
social hållbarhet innebär att ta tillvara på grundläggande mänskliga rättigheter och social rättvisa medan ekologisk hållbarhet handlar om att hushålla med naturresurser så att de räcker till kommande generationer. Inom ramen för ekonomisk hållbarhet är målet att motverka fattigdom och främja ekonomisk utveckling utan att påverka social eller ekologisk hållbarhet negativt.
Våra planetära resurser, hur vi förbrukar och fördelar dem, är komplexa system som påverkar, förstärker och försvagar varandra genom så kallade synergieffekter. Ett exempel på det är att utarmningen av hav och marina resurser påverkar klimatförändringar och biologisk mångfald, som i sin tur har en grundläggande påverkan på fattigdom, hälsa, jämlikhet.
Oförutsägbara problem som klimatförändringar, ökenspridning, fattigdom, pandemier, väpnade konflikter, utarmning av marina resurser och biologisk mångfald har oftast inte uppenbara eller entydiga lösningar och kallas därför för komplexa ostrukturerade problem (wicked problems på engelska).
2015 antog FN:s generalförsamling och världens stats- och regeringschefer de globala mål som är Agenda 2030. Hållbar utveckling definieras av FN som: ”Utveckling som tillfredsställer dagens behov utan att äventyra kommande generationers möjligheter att tillfredsställa sina behov”.
Ambitionen är att målen i Agenda 2030 ska bidra till en utveckling som är socialt, ekonomiskt och ekologiskt hållbar och de ska vara nådda 2030. Enligt 1 kap. 5 § i högskolelagen ska universitet och högskolor kunna redovisa hur man har utvecklat sina processer för att främja en hållbar utveckling.
För att våra studenter ska kunna hantera komplexa och ostrukturerade problem och driva på samhällsförändringar som bidrar till en hållbar framtid behöver de få, så kallade, nyckelkompetenser. Dessa nyckelkompetenser går bortom professionskunskaper och ger studenter ett bredare perspektiv på hur de ska kunna bidra till en hållbar framtid. Läs mer om nyckelkompetenserna.
Kom i gång med integrering av hållbar utveckling
Vi har tagit fram förslag på hur du kan gå tillväga när du vill integrera hållbar utveckling i din utbildning. Du hittar både information och stödmaterial på sidan Så kan du integrera perspektiven i din utbildning.
Läs mer
På Inforum (Örebro universitets intranät) finns Challenge 2030 - Resursbanken för hållbar utveckling i utbildning. Här kan du som lärare med inlogg hitta förslag och exempel på läraraktiviteter, kursplaneringsarbeten och andra inspirerande material.
2022 gjordes en universitetsövergripande nulägesanalys över arbetet med hållbar utveckling inom utbildningar på Örebro universitet. Du kan använda rapporten som ett diskussionsunderlag och som en utgångspunkt för ert utvecklingsarbete. Du hittar nulägesrapporten här.
Plattform för en hållbar framtid (PSF@ORU) är en knytpunkt för arbetet med hållbar utveckling vid Örebro universitet. Förutom samverkan och forskning arbetar PSF@ORU aktivt för integrering av hållbar utveckling i utbildningar på kurs- och programnivå.
Om hållbarutveckling på Örebro universitet
Örebro universitets strategi och handlingsplan för hållbar utveckling
Education for Sustainable Development Goals Learning Objectives, UNESCO, (2017)
Utbildningsdepartementet (2021). Education for sustainable development.