TEMA: En skola för alla

glittrig pil på svart bakgrund med texten guldkant

Guldkant är precis vad det låter som - en guldkant för dig som lärarstudent! Här kommer vi ta upp ämnen som både tidigare och befintliga studenter önskar att fördjupa sig i.

Månadens tema är "en skola för alla". Vi vill belysa hur du som blivande lärare kan planera din undervisning för att nå så många elever eller barn som möjligt, utan att skapa individuella särlösningar. Bland annat introducerar vi tankesättet "universell design för lärande". Med detta tema är målet att ge dig bättre förutsättningar för att skapa en tillgänglig undervisning som möjliggör bättre måluppfyllelse och ett rikare skolliv för så många som möjligt. 

  • Under din VFU, har du stött på att din planering inte verkar nå fram till alla elever? Vad har det berott på tror du?
  • Vilka utmaningar och svårigheter kan dyka upp i ett klassrum, gällande att nå alla elever med det planerade kunskapsinnehållet?
  • Vilka strategier har du stött på för att nå en bredd av elever?
  • Vilken struktur vill du arbeta efter på lektioner eller i aktiviteter med barngrupper?
  • Vilka utmaningar att nå alla elever tror du själv att du kan tackla själv? Vilka tror du att du behöver hjälp och stöd från specialpedagog eller speciallärare med?
  • Har du koll på hur du kan samverka med exempelvis en specialpedagog i din undervisning?
bild på Jonas Edlund

Jonas frågar

Jonas träffar lärare och förskollärare och intervjuar dem på temat "en skola för alla" och hur de gör i sin yrkesvardag för att bidra till det arbetet.

Person som läser bok

Fördjupningar i ämnet

Vill du djupdyka i månadens tema? Ta del av ett urval av spännande forskning, intressanta poddar och filmer inom ämnet.

Foto på en skog

Kom och bokprata med oss!

Varje månad pratar vi om en bok utifrån temat. Denna månad pratar vi om "Supermamsen - Livet som pedagog och förälder till barn med särskilda behov".

bild på laptop med en glittrig pil

Guldkorn i april

Vi erbjuder ett panelsamtal med fokus på specialpedagogens roll i skolan och en frågestund om lärplattformar och deras funktion i skolvardagen.