Forskning
Institutionen för hälsovetenskaper är ett centrum för banbrytande forskning och utbildning inom hälsorelaterade områden. Våra dynamiska och mångsidiga forskargrupper ligger i framkant av viktiga innovationsområden på regional, nationell och internationell nivå.
Institutionens forskare är engagerade i att främja samarbete, aktivt sprida kunskap och tänja på gränserna för innovation. Vi tar ett livslångt perspektiv och undersöker grundligt hur hälsa påverkar olika åldersgrupper, med tanke på dynamiken i sjukdom, hälsa och funktionshinder över tid.
Vårt övergripande mål är att omsätta forskningsresultat till lösningar som sömlöst kan integreras i det dagliga livet. Oavsett om det gäller utbildning, klinisk praxis, diagnostik och övervakningsmetoder, samhällsengagemang, arbetsplatsen eller sport, är vi förpliktade att göra ett meningsfullt och varaktigt bidrag till hälsa och välbefinnande för individer och samhället.
Läs mer om forskningen som bedrivs vid institutionen under respektive forskningsämne:
Forskningsnyheter
-
Starka demokratiska skäl att indexera bidrag
Indexering är ett skydd mot osynliga nedskärningar av välfärdsförmåner Den är en slutsats som Daniel Drugge, forskare i statskunskap, drar i en studie om demokrati, transparens och indexering av bidrag.
-
IPCC:s strävan efter prognoser flyttar fokus från den stora bilden
Strävan efter mätbara och siffersatta prognoser kan skapa ”falsk precision” och flytta fokus till enskilda mätningar, bort från den stora bilden. Det visar en ny Örebrostudie publicerad i Journal of risk research om hur den internationella klimatpanelen...
-
Örebroprofessor i Dagens Industris expertpanel Skuggdirektionen
– Jag är genuint intresserad av samhällsekonomiska frågor i allmänhet och penningpolitik i synnerhet. Att få diskutera de här frågorna i ett forum med så kompetenta ekonomer känns därför väldigt roligt, säger Pär Österholm, professor i nationalekonomi...