Forskning i fokus: Covid-19
Just nu pågår flera forskningsprojekt vid Örebro universitet som på något sätt är kopplade till det nya coronaviruset. Nedan har vi samlat artiklar om forskningen inom området.
Skola
-
Fler examinationsformer behövs när coronapandemin tvingar lärosäten till digitalisering
Lärosäten som redan hade påbörjat modernisering av de traditionella examinationsformerna var bättre rustade för den snabba digitala omställningen under coronapandemin. Det visar en ny studie där forskarna har tittat på hur covid -19 har påverkat...
-
Studenter nöjda med distansstudier visar forskning från Örebro universitet
Studenter över hela världen har tvingats till distansundervisning på grund av coronapandemin. Nu visar forskning vid Örebro universitet att fyra av fem studenter vid europeiska lärosäten är nöjda med att arbeta på distans.
-
Fjärrundervisning kan bli kvar även efter corona – men inte i helklass
En ny Örebrostudie har undersökt hur skolor lyckats med undervisningen på distans under våren – mellan mars och maj. Den visar att elever främst har fått jobba på egen hand och att det varit mindre diskussioner och interaktivitet. Samtidigt planerar...
Kommunikation
-
”Coronapandemin visar vikten av att forskare når ut med sin kunskap”
Forskare som vill nå ut och bidra till förändring kan inte bara förmedla fakta. De måste också våga ge råd – och väcka känslor. Men balansgången är svår, det visar inte minst den pågående rapporteringen om coronaviruset. – Alltför starka budskap kan...
-
Forskare tar fram hur kommuner blir bra på att kommunicera risker och kriser
Forskarnas mål är en modell som kommuner kan använda för att stärka invånarnas förmåga att förbereda sig för större kriser. Detta i ett samhälle med allt fler i tätbefolkade städer och som blir allt mer digitaliserat.
Naturvetenskap och teknik
-
Så sprids covid-19 – ny matematisk modell kan leda till bättre beslut i framtiden
Forskare vid Örebro universitet har varit med och tagit fram en ny matematisk modell för smittspridning under covid-19-pandemin – en modell som även tar hänsyn till super-spridare.
-
Forskare utvecklar robot som dödar virus och bakterier
Forskare vid Örebro universitet utvecklar en robot som tar död på covid-19 och andra virus med hjälp av UVC-strålning. Målet är att vem som helst ska kunna bygga en robot, och sedan använda den mjukvara som forskarna utvecklat.
Medicin och hälsa
-
Nya globala riktlinjer för vård av patienter med andningsstöd som följd av Covid-19
Patienter smittade med Covid-19 i intensivvården ställer höga krav på vårdpersonalen och behandlingen. Nu finns nya globala riktlinjer för att undvika trycksår, ett arbetet som har letts av Dimitri Beeckman, gästprofessor vid Örebro universitet.
-
Ny studie om probiotika kan öka produktionen av antikroppar mot coronaviruset
Probiotika, levande bakterier som har hälsofrämjande egenskaper, har visat sig ha positiva effekter vid vaccinering mot virus. Nu ska forskare vid Örebro universitet och Universitetssjukhuset i Örebro undersöka om detta även gäller vid covid-19.
-
Ny studie om bostäder som arbetsplatser under covid-19-pandemin
Pandemin ställer höga krav på den fysiska arbetsmiljön. Nu undersöker forskarna Cecilia Pettersson och Helle Wijk hur bostaden fungerar som arbetsplats för personal inom hemtjänst och hemsjukvård. Målet är att studien ska bidra till en större medvetenhet...
-
En miljon kronor till forskning om rehabilitering efter covid-19
Covid-19-pandemin har drabbat miljontals människor världen över. De som drabbas av viruset får väldigt olika grad av påverkan på kroppen både under sjukdomsförloppet och efteråt. Därför är det viktigt med patientanpassade behandlingsmetoder. Forskaren...
-
Besöksrestriktioner i samband med corona
Under coronapandemin har omfattande besöksrestriktioner införts inom hälso- och sjukvården. Men hur har det påverkat patienterna och deras anhöriga? Främst negativt, visar en ny studie och det gäller både den psykiska och fysiska hälsan.
-
Vårdkvalitet och patientsäkerhet i primärvården under pandemin
Coronapandemin har påverkat primärvården på flera olika sätt och utmanat både arbetssätten och organisationen. Nu ska forskarna undersöka vårdkvalitet och patientsäkerhet inom primärvården under coronapandemin. Studien genomförs i ett 30-tal europeiska...
-
På jakt efter läkemedel mot coronavirus
I vanliga fall studerar Örebroprofessor Per-Erik Olsson proteiner i hjärnan och deras inverkan på hjärnans utveckling. Men de kommande månaderna byter han fokus i sin forskning. Istället ska Per-Erik Olsson leta efter molekyler som kan blockera...
-
Ny forskning - så påverkar coronapandemin människor med diabetes
Forskarna ska ta reda på hur coronapandemin påverkar människor med diabetes. – En fara med att bli utpekad som riskgrupp är att människor inte vågar söka vård eftersom de uppmanas att isolera sig, säger Johan Jendle.
Samhällsvetenskap
-
Svenskarnas berättelser om mat under coronapandemin samlas in
Nu samlas svenskarnas berättelser om hamstring och matförvaring i coronatid in. – Jag vill se hur man hanterar det här nya hotet i hemmen, säger Matilda Marshall, forskare i måltidsvetenskap vid Örebro universitet.
-
Politiken mot covid 19-pandemin drabbar kvinnorna i Europa visar ny studie
Ländernas insatser för att hantera covid 19-pandemin har drabbat kvinnor inom alla områden. Det visar den första fasen av forskningen inom RESISTIRÉ, EU-projektet som ska ge kunskap för en mer jämlik återhämtning efter pandemin, som leds av Sofia Strid.
-
Han undersöker om coronapandemin kan lära oss konsumera mindre
Kan coronapandemin lära oss att konsumera mindre? Det ska Örebroforskaren Magnus Boström undersöka. Förhoppningen är att kunna minska överkonsumtion och klimatbelastande konsumtion.