Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. Genom att surfa vidare godkänner du det. Läs mer om cookies

This page in English

Forskningsmiljö

Economics and Statistics (E&S)

Miljöuppgifter

Kontaktperson

Lars Hultkrantz

Vetenskapsområden

  • Humaniora-Samhällsvetenskap

Forskningsmiljön Economics & Statistics (Nationalekonomi & Statistik) kombinerar tillämpad empirisk forskning i nationalekonomi med forskning om statistisk metodutveckling i surveymetodik och ekonometri.

De huvudsakliga forskargrupperna i nationalekonomi är Offentlig ekonomi, Internationell ekonomi, och Företagande och företagandets villkor. Forskningen i alla tre grupper är policyorienterad och baseras primärt på ekonometrisk analys av mikrodata. Inom Offentlig ekonomi sker det forskning i hälsoekonomi, offentlig finansiering och upphandlingsfrågor, samt transportekonomi. Inom Internationell ekonomi och Företagande och företagandets villkor sker det forskning inom en rad olika policyområden med data från framförallt en stor databas som har kopplat ihop svenska företag och anställda.

Forskningen i Statistik sker inom dels surveymetodik och urvalsfrågor, och dels inom bayesianska modeller nära kopplat till ekonometri (tidsserieanalys och mikroekonometri).

Forskningsmiljön i Nationalekonomi & Statistik utgör grunden för de två forskarutbildningarna i Nationalekonomi respektive Statistik och för de två masterutbildningarna i Tillämpad Statistik och Nationalekonomi & Ekonometri.

Forskningsprojekt